7 tips για να διαλέξεις το καλύτερο κλιματιστικό για σένα

Ημερομηνία:

Share :

Όλοι αναγνωρίζουμε πως τα κλιματιστικά είναι παντός καιρού και μια από τις πιο απαραίτητες οικιακές συσκευές, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Ακριβώς επειδή έχουν τόσο καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους, η επιλογή τους χρειάζεται να γίνεται βάσει κριτηρίων και να μην γίνεται αψήφιστα. 

Μπορεί να πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, αλλά αν είσαι σωστά “διαβασμένος/η” σε σχέση με το τι χρειάζεται να λάβεις υπόψη προτού κάνεις την ανάλογη έρευνα αγοράς από άποψη μοντέλων και τιμών, δε χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα. Αρκεί να κρατήσεις σημειώσεις. 

Η ισχύς εν τη ενώσει 

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει είναι η ισχύς της συσκευής. Δηλαδή, ποια είναι η ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία στον χώρο. Η ισχύς υπολογίζεται σε BTU/h (British Thermal Unit) και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η ισχύς ωστόσο επηρεάζεται από μια πληθώρα παραμέτρων που χρειάζεται συνυπολογίσεις. Σε ελεύθερη μετάφραση, πρέπει να λάβεις υπόψη: 1) τον όγκο του χώρου και το ύψος του ταβανιού, 2) το είδος της κατασκευής και τον βαθμό μόνωσης του κτιρίου, 3) τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο χώρος, 4) τον προσανατολισμό των δωματίων, 5) την ύπαρξη άλλων ηλεκτρικών συσκευών στον χώρο, όπως κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση κ.λπ., 6) τα άτομα που ενδεικτικά θα βρίσκονται στον χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο ισχυρό είναι ένα κλιματιστικό μηχάνημα, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να καλύψει. 

Η ενεργειακή κλάση 

Ένα κλιματιστικό οικολογικού σχεδιασμού και υψηλής ενεργειακής κλάσης αποδίδει καλύτερα και επιτυγχάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με κάποιο άλλο χαμηλότερης. Η κατηγοριοποίηση σε κλάση γίνεται βάσει της ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνει μια συσκευή στον χώρο σε σχέση με αυτό που καταναλώνει. Σύμφωνα με νεότερη νεότερη νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία εφαρμόστηκε στο πλαίσιο παραγωγής και χρήσης λιγότερο ενεργοβόρων και ρυπογόνων κλιματιστικών, οι νέοι δείκτες ψύξης και θέρμανσης SEER και SCOP απεικονίζουν πιο αντικειμενικά την πραγματική ενεργειακή απόδοση. Η βασική διαφορά από τους προγενέστερους δείκτες είναι ότι νέοι κατά τον υπολογισμό τους λαμβάνουν υπόψη την παράμετρο της εποχικότητας και της ετήσιας λειτουργίας.  

 Τεχνολογία INVERTER 

Τα κλιματιστικά με συμπιεστή Inverter έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τη συχνότητα περιστροφής τους και κατά συνέπεια την απόδοσή τους, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

Χωρίς θόρυβο 

O θόρυβος που δημιουργείται κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν αυτό προορίζεται να τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν το επίπεδο θορύβου με τιμές (dΒ) του κάθε μοντέλου, τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα. Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθείς πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι ένα κλιματιστικό κατά τη λειτουργία του μόνο από τη συγκεκριμένη τιμή, μπορείς να συγκρίνεις την τιμή (dB) που παράγουν τα κλιματιστικά που σε ενδιαφέρουν. Αυτό το οποίο έχει τη μικρότερη τιμή, είναι το λιγότερο θορυβώδες.

Τεχνική υποστήριξη, εγκατάσταση, σέρβις και εγγύηση 

Η σωστή εγκατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας εξασφαλίζει την αποφυγή βλαβών, καθώς και τη μέγιστη εξοικονόμηση στη διάρκεια της λειτουργίας ψύξης και θέρμανσης. Θα πρέπει λοιπόν η αγορά του κλιματιστικού να συνοδεύεται από εξειδικευμένη, ποιοτική και άμεση τεχνική υποστήριξη. Μην ξεχνάς πως η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της, τη διατήρηση της εγγύησης του κλιματιστικού και τη διατήρηση της απόδοσης.

Οικολογικό ψυκτικό υγρό R32

Εκτός από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ένας σημαντικός λόγος που τα κλιματιστικά επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι ότι χρησιμοποιούν κάποιο ψυκτικό μέσο. Αν το ψυκτικό μέσο διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, τότε ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το ψυκτικό R410A, ένα μείγμα αερίων που δρα πολύ πιο αρνητικά από το CO2 στην υπερθέρμανση της γης. Ωστόσο, η τεχνολογία προχώρησε και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μια μονάδα που χρησιμοποιεί το νέο οικολογικό ψυκτικό υγρό R32. Η απόφαση όμως να αγοράσεις ένα κλιματιστικό φιλικό προς το περιβάλλον, δε σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις οποιαδήποτε έκπτωση σε σχέση με την απόδοση ή την ενεργειακή εξοικονόμηση. 

Χαρακτηριστικά και λειτουργίες 

Παρόλο που η πλειοψηφία των κλιματιστικών στη αγορά έχουν διπλή λειτουργία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες ψύξης όσο και θέρμανσης, θα πρέπει να μην τη θεωρήσεις δεδομένη και να ελέγξεις την ύπαρξή της στα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τα περισσότερα κλιματιστικά διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως αφύγρανση, ένταση του ανεμιστήρα, θέση των περσίδων και χρονοδιακόπτη. Τα μοντέρνα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα φίλτρα καθαρισμού αέρα, όπως φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA, έτσι ώστε να συγκρατούνται σκόνες, σωματίδια και μικροοργανισμοί. Η εξέλιξή των φίλτρων οδήγησε αρκετούς κατασκευαστές στο να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με ιονιστή, δηλαδή ένα φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φίλτρο cold plasma). Ο ιονιστής στα κλιματιστικά χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία, απελευθερώνοντας θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, προσφέροντας υγιεινή και υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα στον χώρο. Συνίσταται κυρίως σε χώρους καπνιζόντων και σε άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, ηλικιωμένους και μωρά. Αρκετά μοντέλα παράλληλα διαθέτουν τη δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης μέσω WIFI από το κινητό ή το τάμπλετ σου, δίνοντας σου πρόσβαση σε πληροφορίες για τη λειτουργία της μονάδας και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.

Τώρα που έμαθες όσα χρειάζεται να έχεις υπόψη, βρες το κλιματιστικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, με μια επίσκεψη στο e-shop ή στο φυσικό κατάστημα στη Λάρνακα (Αγίου Επικτήτου 1 , 7735, Κοφίνου).

Related articles

Μια απίθανη ιδέα για να βάλεις φυτά στον χώρο σου

Αν ψάχνεις έναν έξυπνο και ξεχωριστό τρόπο να βάλεις φυτά στον χώρο σου, κυρίως αν πρόκειται για λίγα...

52τ.μ. με ουδέτερα χρώματα και ηρεμία στο Χονγκ Κονγκ

Στον 31ο όροφο ενός μοντέρνου κτηρίου, ο Desmond Wong σχεδίασε το διαμέρισμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να...

REALTYon EXPO: Οι εγγραφές σε επίπεδα ρεκόρ μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη

Λίγες μέρες μόλις πριν την επιστροφή της REALTYon EXPO στην Κύπρο, ο ενθουσιασμός αρχίζει να φτάνει σε κορυφαία...

Βρήκαμε την πιο μοντέρνα σειρά επίπλων εξωτερικού χώρου στην Κύπρο!

Καλοκαίρι στην Κύπρο σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ατελείωτες ώρες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Αν ψάχνετε για...

Ένα εντυπωσιακό, εργένικο διαμέρισμα γεμάτο πολυτέλεια

Φωτογραφίες: Hector M. Sanchez Με αποστολή να μετατρέψει ένα παλιό διαμέρισμα σε έναν χώρο για πάρτι και εργένικη ζωή,...

Ο τρόπος να κάνεις τη συλλογή από φλιτζάνια πρωταγωνίστρια στον χώρο

Η συλλογή από φλιτζάνια είναι αγαπημένος... εθισμός πολλών, αλλά σπάνια έχουμε τον τρόπο να τα αναδείξουμε όπως θέλουμε....

8 ιδέες για να φτιάξεις την πιο ωραία γωνια κάτω από τη σκάλα

O αντισυμβατικός χώρος που ''περισσεύει'' κάτω από μια σκάλα σχεδόν μένει ανεκμετάλλευτος, γιατί το ιδιόμορφο σχήμα του μας...

Κι όμως αυτό το υπέροχο σπίτι ήταν κάποτε εργοστάσιο παγωτού

Φωτογραφίες: Michael Sinclair Οι σχεδιαστές επίπλων Russell Pinch και Oona Bannon ανακάλυψαν μια αποθήκη στην εξοχή του Λονδίνου, που...