6 tricks για να φέρεις την αρμονία σε έναν open-plan χώρο

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Quiet Minimal

Οι open-plan χώροι είναι όλο και πιο δημοφιλείς αλλά χρειάζονται προσοχή. Ενώ μπορούν να κάνουν το σπίτι να μοιάζει μεγάλο, ευρύχωρο και άνετο, ταυτόχρονα αν δεν τον προσέξεις μπορεί να καταλήξεις με έναν χώρο είτε ψυχρό, είτε ατέριαστο. Υπάρχουν, ωστόσο, κινήσεις – κλειδιά που θα βάλουν αρμονία και ζεστασιά σε έναν μεγάλο, ανοιχτό χώρο.

Χρησιμοποίησε Χαλιά

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα χαλιά είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχωρίσεις το σπίτι σε ζώνες. Ανεξάρτητα με το μέγεθός τους, όταν έχεις διαφορετικά χαλιά π.χ. κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας και το σαλόνι αμέσως δύο δωμάτια ξεχωρίζουν και αποκτούν δικό τους ύφος. Τα χαλιά βοηθούν να καθοριστούν τα όρια του κάθε δωματίου.

Βάλε… Έξυπνα Διαχωριστικά

Αν αυτό που αποζητάς είναι η ιδιωτικότητα σε κάθε χώρο, πας προς τα διαχωριστικά αλλά γιατί να επενδύσεις σε κάτι που θα κλείνει τελείως τον χώρο και όχι σ’ αυτό που θα λειτουργεί υπέρ σου με περισσότερους από έναν τρόπους; Ανοιχτά ή διαφανή διαχωριστικά όπως οι βιβλιοθήκες και οι τζαμαρίες διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και ταυτόχρονα τα διαχωρίζουν. Οι βιβλιοθήκες δε, σου δίνουν τη δυνατότητα να βάλεις διακόσμηση ή να τακτοποιήσεις ό,τι θέλεις πάνω σ’ αυτές, σαν έξτρα αποθηκευτικός χώρος.

Δημιούργησε Σημεία Ενδιαφέροντος

Τα σημεία ενδιαφέροντος σε κάθε χώρο είναι όσο αποτελεσματικά είναι και το χαλιά. Ένα ιδιαίτερο, κρεμμαστό φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία, το τζάκι στο σαλόνι, ένα μεγάλο έργο τέχνης ή ένα εντυπωσιακό σύνθετο με ράφια, τραβούν το μάτι και κάνουν την κάθε ζώνη να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται.

Ποικιλία στα Φωτιστικά

Κάθε χώρος χρειάζεται τον δικό του φωτισμό. Για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες υπάρχουν στην τραπεζαρία που θέλεις να χαλαρώνεις όσο απολαμβάνεις φαγητό και συζήτηση με κόσμο, και διαφορετικές στην κουζίνα που ετοιμάζεις το φαγητό. Πιο ψηλά, κρεμμαστά φωτιστικά πάνω από την τραπεζαρία και π.χ. spotlights στην κουζίνα, δίνουν στον χώρο οπτικό ενδιαφέρον. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να έχεις έναν βασικό φωτισμό στο ταβάνι για όλους τους χώρους.

Παιχνίδι με Χρώμα και Ταπετσαρίες

Αν βάλεις ένα χρώμα στους τοίχους σου, παίξε με μια διαφορετική απόχρωση ή μια ταπετσαρία με σχέδια στην ίδια χρωματική παλέτα σε συγκεκριμένα σημεία. Όπως θα δεις στις φωτογραφίες, η πλάτη στις βιβλιοθήκες έχει ντυθεί με ταπετσαρία, σπάζοντας έτσι τη μονοχρωμία του μπλε και βάζοντας περισσότερο οπτικό ενδιαφέρον.

Κράτα την Συνοχή

Οι ξεχωριστές λεπτομέρειες στη διακόσμηση κάθε ζώνης είναι σημαντικές, αλλά θέλεις κυρίως να υπάρχει συνοχή και στην αρχιτεκτονική. Η λύση είναι να επαναλαμβάνεις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σε όλο τον χώρο. Επέλεξε, για παράδειγμα, μαύρα μεταλλικά παράθυρα και frames πόρτας. Η συνοχή στις λεπτομέρειες φέρνει την αρμονία.

Related articles

20 φωτογραφίες από ένα υπέροχο σπίτι στο Λονδίνο

Φωτογραφίες: Dean Hearne Το σπίτι, σε στυλ Arts & Crafts χτίστηκε με μεγάλα παράθυρα και άφθονο χαρακτήρα. Η ιδέα...

Ένα ιδιαίτερο σπίτι – αριστούργημα του design

Στην ήσυχη, γραφική γειτονιά Kosai, ένα σπίτι ξεχωρίζει σαν απόδειξη καινοτόμου design και βαθιάς κατανόησης της οικογενειακής ζωής....

Έχεις δει τα viral κρεβάτια από χαρτόνι των Ολυμπιακών Αγώνων;

Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Παρίσι εν αναμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων...

Θα διάλεγες ποτέ μια τόσο λευκή κουζίνα;

Λέμε συχνά πως οι άχρωμες κουζίνες είναι κομψές αλλά σε τι βαθμό θα υιοθετούσες το έντονο λευκό; Η...

Τι θα έλεγες για μια terrazzo γωνιά στο μπάνιο;

Έχουμε αντιληφθεί όλοι πως τα πλακάκια terrazzo είναι διαχρονική αξία, αφού ποτέ το σχέδιο αυτό δεν θα μοιάζει...

6 φωτογραφίες από ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και… θησαυρούς!

Φωτογραφίες: Paul Massey Από την πρώτη της δουλειά σε ένα έντυπο ποίησης μέχρι βασικούς ρόλους σε εκδοτικούς οίκους, η...

Δύο αρχιτέκτονες ζουν σε ένα 55τ.μ. διαμέρισμα του 1860, στη Μαδρίτη

Το σπίτι των αρχιτεκτόνων Patricia Laguna και Ricardo Sánchez του Tra.ma, βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι...

Μια ιδέα για μια φανταστική, ολάνθιστη βεράντα

Τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού είναι ωραίο να τα περνάμε στη βεράντα, αρκεί αυτή η βεράντα...