Δύο αποθήκες μετατράπηκαν σε tiny house σ’ ένα χωριό της Κρήτης

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Ιωάννης Μεταξάκης

Στον παραδοσιακό οικισμό Λάστρος του Δήμου Σητείας, δύο αποθήκες ενοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε ένα λειτουργικό μικροσκοπικό σπίτι 25 τ.μ. (16 τ.μ. χωρίς την τοιχοποιία), ένα tiny house που με χιούμορ ονομάστηκε “Παλατάκι”, χάρη στις παρεμβάσεις του γραφείου AT_Office. Ο οικισμός αποτελεί προτεινόμενο παραδοσιακό οικισμό, βάσει του ΓΠΣ του Δήμου Σητείας. Συνεπώς, η ανακατασκευή του κτιρίου μέσα από τον προτεινόμενο σχεδιασμό, ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και προδιαγραφές κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, όσον αφορά μορφολογικά στοιχεία του κελύφους, το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο των όψεων και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα υλικά και οι λύσεις που επιλέγονται για τις όψεις του κτιρίου προσαρμόζονται άψογα στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού, ενώ η συνεργασία με τοπικούς μάστορες και τεχνίτες συμβάλλει καθοριστικά προς το αποτέλεσμα αυτό. Η εμφανής λιθοδομή και ο σοβάς, τα πρέκια από μασίφ φυσική ξυλεία και τα καρφωτά ξύλινα κουφώματα σε γήινους τόνους, τα πεζούλια εκατέρωθεν της εισόδου, συνθέτουν μια σύγχρονη κατοικία, ακολουθώντας παράλληλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του οικισμού.

Λόγω της μικρής κλίμακας και επιφάνειας του κτιρίου επιλέχθηκε να υπάρχουν οι κατά το δυνατόν λιγότερες εναλλαγές υλικών, τόσο στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, όσο και στις όψεις του, με στόχο τη δημιουργία ενός αρμονικού συνδυασμού υφιστάμενων και νέων υλικών. Η επιλογή υλικών και χρωμάτων γίνεται ακολουθώντας τα παραδοσιακά πρότυπα. Ο εσωτερικός χώρος του καθιστικού και της κουζίνας διαμορφώνεται με αποθηκευτικούς χώρους (ερμάρια, ντουλάπα, πάγκος κ.λπ.) και με «κτιστά» καθίσματα, τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα ως κρεβάτια.

Στο ισόγειο διαμορφώνεται ένας ενιαίος χώρος καθιστικού και κουζίνας, καθώς και ένα λουτρό, ενώ η υφιστάμενη ξύλινη κατασκευή του παταριού διατηρείται και ανακατασκευάζεται, και η πρόσβαση επιτυγχάνεται με την προσθήκη ξύλινης κλίμακας. Η χρήση του ξύλου στην οροφή και στο πατάρι, η πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα, στο λουτρό και στην κουζίνα, οι κτιστές κατασκευές και η προσεκτική χρήση του χρώματος σημειακά, συνθέτουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της κατοικίας. Η επιλογή των υλικών σε μια χρωματική παλέτα γήινων χρωματισμών εσωτερικά, δημιουργεί ένα αρμονικό και φωτεινό εσωτερικό χώρο.

ΠΗΓΗ

Related articles

Ένα γοητευτικό διαμέρισμα, φτιαγμένο για μουσική και κοκτέιλ

Στο Pinnacle@Duxton - ένα κτήριο 50 ορόφων στο κέντρο της Σιγκαπούρης - ο Jay ζει στο εργένικο διαμέρισμά...

7 πανέμορφα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα ξηρασία. Για την ακρίβεια, όπως θα δεις πιο κάτω, όταν υπάρχει έντονο ηλιακό...

12 φωτογραφίες που θα σε πείσουν να σκεφτείς ένα πράσινο μπάνιο

Ίσως δεν είναι το πιο συνηθισμένο ή αγαπητό χρώμα για το δωμάτιο του μπάνιου, αλλά το πράσινο ...

Κι όμως αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 56τ.μ.

Με το βραζιλιάνικο τικ Cumaru παντού, το DB Διαμέρισμα είναι γεμάτο φως και έξυπνα διαμορφωμένο για να είναι...

Μέσα σ’ ένα κομψό διαμέρισμα, πάνω από τους Κήπους του Kensington

Φωτογραφίες: Chris Horwood Η ιδέα πως το καθετί έχει μια ιστορία έγινε το βασικό mood board γι' αυτό το...

Το σαλόνι που θα λατρέψεις και εσύ, από το Pinterest

Ένα μεγάλο, άνετο σαλόνι είναι μια ωραία ιδέα, αλλά πρέπει να το διακοσμήσεις σωστά έτσι ώστε να μην...

Μια σοφίτα 60τ.μ. στο Άμστερνταμ έγινε σπίτι τριμελούς οικογένειας

Σε μια ατέλειωτη σοφίτα σε ένα ανακαινισμένο μπλοκ κτηρίων της δεκαετίας του 1920, ο designer Michiel Hilbrink άντλησε...

8 ιδέες για το πιο οργανωμένο pantry που μπορείς να φτιάξεις

Μπορεί το pantry να μην είναι πολύ συνηθισμένο αλλά είναι υπερβολικά χρήσιμο όταν εχεις έξτρα τετραγωνικά μέτρα στη...