Ένα (υπερβολικά) καλαίσθητο συγκρότημα κατοικιών στην Τήνο

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Οι “Pnoēs”, μέλος των design hotels, αποτελούν έναν σύγχρονο προορισμό, που βρίσκεται στο νησί της Τήνου, στις Κυκλάδες. Σχεδιάστηκε ως ένα συγκρότημα κατοικιών με ιδιωτικές πισίνες και ιδιαίτερο περιβάλλοντα χώρο, το οποίο ενσωματώνει το πνεύμα του τόπου και τη φιλοσοφία της φιλοξενίας στις αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, έχοντας ως σκοπό να προσφέρει την αίσθηση της χαλάρωσης και της αναγέννησης.

Η αρχιτεκτονική του έργου εμπνέεται από τα τρία στοιχεία που καθορίζουν το νησί. Η γη, ο αέρας και το νερό αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και της επιλογής της υλικότητας του έργου.

Η γη εκφράζεται εννοιολογικά με τα υπόσκαφα τμήματα των κατοικιών, που σαν σύγχρονες σπηλιές λαξευμένες στον βράχο, σε γήινες αποχρώσεις, προσδίδουν την αίσθηση της προστασίας και της ιδιωτικότητας. Σ’ αυτά τα τμήματα τοποθετούνται οι χώροι των υπνοδωματίων της κάθε κατοικίας, παραμένοντας κρυφοί και ημι-βυθισμένοι, προσδίδοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια μυσταγωγική εμπειρία στον επισκέπτη και πλαισιώνοντας το ευρύτερο τοπίο.
Ο αέρας εκφράζεται από τους τρείς ασβεστωμένους κύβους των κατοικιών, που αιωρούνται διακριτικά επάνω από τη γη. Η ανοιχτή τους πλευρά προσανατολίζεται στον ιδιωτικό διαμορφωμένο χώρο τους, καθώς και στη θέα του κυκλαδικού καθηλωτικού τοπίου. Σε μια προσπάθεια ερμηνείας της κυκλαδικής ογκοπλαστικής, οι αέρινοι λευκοί όγκοι των κύβων δημιουργούν ένα παιχνίδι κενού και πλήρους, που επιτρέπει στον αέρα να ταξιδεύει ανάμεσά τους και στον ήλιο να δημιουργεί μια ατέρμονη εναλλαγή σκιάσεων στη διάρκεια της ημέρας.

Το τρίτο στοιχείο της σύνθεσης, το στοιχείο του νερού “αγκαλιάζει” τους όγκους των κατοικιών, δημιουργεί την αντανάκλασή τους και αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου για κάθε κατοικία. Περιτριγυρισμένοι από το υγρό στοιχείο δημιουργείται μια αίσθηση προστασίας των χώρων διημέρευσης των κατοικιών. Αυτό το υδάτινο “πλέγμα” λειτουργεί καταλυτικά για το σύνολο της σύνθεσης και αναμειγνύει όλα τα επί μέρους υλικά και χρώματα του έργου.

Το τελικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα αποπνέει γαλήνη και ηρεμία και καλεί τον επισκέπτη σε μια εμπειρία αναγέννησης και επαφής τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τον ίδιο τον τόπο και το κυκλαδικό στοιχείο αφυπνίζοντας τις αισθήσεις.

Πηγή: Ktirio.gr

Related articles

20 φωτογραφίες από ένα υπέροχο σπίτι στο Λονδίνο

Φωτογραφίες: Dean Hearne Το σπίτι, σε στυλ Arts & Crafts χτίστηκε με μεγάλα παράθυρα και άφθονο χαρακτήρα. Η ιδέα...

Ένα ιδιαίτερο σπίτι – αριστούργημα του design

Στην ήσυχη, γραφική γειτονιά Kosai, ένα σπίτι ξεχωρίζει σαν απόδειξη καινοτόμου design και βαθιάς κατανόησης της οικογενειακής ζωής....

Έχεις δει τα viral κρεβάτια από χαρτόνι των Ολυμπιακών Αγώνων;

Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Παρίσι εν αναμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων...

Θα διάλεγες ποτέ μια τόσο λευκή κουζίνα;

Λέμε συχνά πως οι άχρωμες κουζίνες είναι κομψές αλλά σε τι βαθμό θα υιοθετούσες το έντονο λευκό; Η...

Τι θα έλεγες για μια terrazzo γωνιά στο μπάνιο;

Έχουμε αντιληφθεί όλοι πως τα πλακάκια terrazzo είναι διαχρονική αξία, αφού ποτέ το σχέδιο αυτό δεν θα μοιάζει...

6 φωτογραφίες από ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και… θησαυρούς!

Φωτογραφίες: Paul Massey Από την πρώτη της δουλειά σε ένα έντυπο ποίησης μέχρι βασικούς ρόλους σε εκδοτικούς οίκους, η...

Δύο αρχιτέκτονες ζουν σε ένα 55τ.μ. διαμέρισμα του 1860, στη Μαδρίτη

Το σπίτι των αρχιτεκτόνων Patricia Laguna και Ricardo Sánchez του Tra.ma, βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι...

Μια ιδέα για μια φανταστική, ολάνθιστη βεράντα

Τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού είναι ωραίο να τα περνάμε στη βεράντα, αρκεί αυτή η βεράντα...