«Η Κύπρος του Χαμπή»: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη

Ημερομηνία:

Share :

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους διοργανώνει αναδρομική έκθεση του σημαντικού Κύπριου χαράκτη Χαμπή. Σαράντα έργα στο σύνολο τους από όλο το φάσμα της θεματικής του καλλιτέχνη, επιλεγμένα ένα προς ένα από τον ίδιο, θα παρουσιαστούν στο κοινό κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής έκθεσης με τον τίτλο «Η Κύπρος του Χαμπή».

Τοπία, άνθρωποι, φύση, αρχιτεκτονική, έθιμα, μύθοι και παραδόσεις με την μοναδική τέχνη και τεχνική του Χαμπή. Αντιπροσωπευτικά έργα έξι δεκαετιών, από το 1976 μέχρι και το 2022, εμπνευσμένα από την πρόσφατη Κυπριακή τραγωδία, από και για τους ποιητές μας, από μύθους και παραμύθια και φυσικά από τις ζωές, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των λαϊκών ανθρώπων της Κύπρου. 

Ο ΧΑΜΠΗΣ γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα Αμμοχώστου το 1947. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα χαρακτικής στον Α. Τάσσο στην Αθήνα (1971). Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Ακαδημία «Σούρικωβ» στη Μόσχα (1976 – 1982).  Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση από το 1987 μέχρι το 2008 ενώ από το 1995 μέχρι και σήμερα διδάσκει δωρεάν χαρακτική, στη μνήμη του δασκάλου του Α. Τάσσου. 

Έδειξε τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό: Moscow, Titograd, Αθήνα, Κοζάνη, Ljubljana, London, Nancy, Edinbourgh, Mexico City, New York.Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Γαλλία, κ.α.. Μεταξύ άλλων πήρε μέρος στην 9η μπιενάλε Αλεξάνδρειας (1972), στην έκθεση Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία (1982), στην 15η και 16η Μπιενάλε Γραφικών Τεχνών της Λουμπλιάνα (1983 και 1985), στην έκθεση καλλιτεχνών Μεσογείου στη Μασσαλία (1985), κ.α.

Έργα του βρίσκονται σε κρατικές και ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία στη Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστραλία κ.α.. Εικονογράφησε και εξέδωσε βιβλία για παραδόσεις και παραμύθια της Κύπρου.

Το 2008 ίδρυσε στην Πλατανίσκια το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Τα έργα της συλλογής του Μουσείου, όλων των τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής, ξεπερνούν τις 5.500. Στο Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές και τα υλικά της και να δουν τα έργα που εκτίθενται -έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα με χαρακτικά από χώρες όπως οι: Ιαπωνία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ελβετία, Σερβία, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. 

Το 2019 εγκαινιάστηκε στη Λευκωσία το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Το 2023 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Βραβεία Europa Nostra 2023), το οποίο συνοδεύθηκε από την τελετή αποκάλυψης της πινακίδας της Europa Nostra στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.

Τα έργα του φανερώνουν την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη και την προστασία της κυπριακής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου του.

INFO
Εγκαίνια Κυριακή 30 Ιουνίου
Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης», Πλάτρες, 11:00 (θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 19:00). Η έκθεση, εκτός από την ημέρα των εγκαινίων, θα είναι ανοικτή στο κοινό για τρία Σαββατοκύριακα: 6 & 7 Ιουλίου | 13 & 14 Ιουλίου |  20 & 21 Ιουλίου
Ώρες 11:00 – 19:00

Related articles

Ένα γοητευτικό διαμέρισμα, φτιαγμένο για μουσική και κοκτέιλ

Στο Pinnacle@Duxton - ένα κτήριο 50 ορόφων στο κέντρο της Σιγκαπούρης - ο Jay ζει στο εργένικο διαμέρισμά...

7 πανέμορφα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα ξηρασία. Για την ακρίβεια, όπως θα δεις πιο κάτω, όταν υπάρχει έντονο ηλιακό...

12 φωτογραφίες που θα σε πείσουν να σκεφτείς ένα πράσινο μπάνιο

Ίσως δεν είναι το πιο συνηθισμένο ή αγαπητό χρώμα για το δωμάτιο του μπάνιου, αλλά το πράσινο ...

Κι όμως αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 56τ.μ.

Με το βραζιλιάνικο τικ Cumaru παντού, το DB Διαμέρισμα είναι γεμάτο φως και έξυπνα διαμορφωμένο για να είναι...

Μέσα σ’ ένα κομψό διαμέρισμα, πάνω από τους Κήπους του Kensington

Φωτογραφίες: Chris Horwood Η ιδέα πως το καθετί έχει μια ιστορία έγινε το βασικό mood board γι' αυτό το...

Το σαλόνι που θα λατρέψεις και εσύ, από το Pinterest

Ένα μεγάλο, άνετο σαλόνι είναι μια ωραία ιδέα, αλλά πρέπει να το διακοσμήσεις σωστά έτσι ώστε να μην...

Μια σοφίτα 60τ.μ. στο Άμστερνταμ έγινε σπίτι τριμελούς οικογένειας

Σε μια ατέλειωτη σοφίτα σε ένα ανακαινισμένο μπλοκ κτηρίων της δεκαετίας του 1920, ο designer Michiel Hilbrink άντλησε...

8 ιδέες για το πιο οργανωμένο pantry που μπορείς να φτιάξεις

Μπορεί το pantry να μην είναι πολύ συνηθισμένο αλλά είναι υπερβολικά χρήσιμο όταν εχεις έξτρα τετραγωνικά μέτρα στη...