Όλα τα καλά που θα σου δώσει ένα… έξυπνο σπίτι

Ημερομηνία:

Share :

Υπήρχε μια εποχή που το να ελέγχεις τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου από το τηλέφωνο όσο ήσουν στο γραφείο ή στον δρόμο, αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όχι, πια. Πλέον, αποτελεί τη νέα συναρπαστική μας καθημερινότητα, όπου όλα είναι πολύ πιο εύκολα και πιο οικονομικά στο τέλος της ημέρας. Η αυτοματοποίηση είναι το ζητούμενο. Φτάνει να διαθέτεις έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές και ένα εξίσου έξυπνο τηλέφωνο. Σε περίπτωση που δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό σου τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, αναφερόμαστε σε όσες διαθέτουν διάφορα προηγμένα προγράμματα, τα οποία έχουν ως αποστολή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας. Το κυριότερο είναι ότι διαθέτουν την ικανότητα συνδεσιμότητας Wi-Fi για απομακρυσμένη παρακολούθηση και χρήση. Μάλιστα, προσφέρεται η δυνατότητα να συνδέσεις όλες τις έξυπνες συσκευές σου και να τις ελέγχεις από ένα κοινό δίκτυο και μια συσκευή με οθόνη αφής. Ο έξυπνος οικιακός αυτοματισμός, θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις το έξυπνο σπίτι που πάντα ονειρευόσουν και ενδεχομένως πίστευες πως δεν θα γινόταν ποτέ εφικτό. Να όμως, που γίνεται!

Από ένα σημείο λοιπόν, θα μπορείς να ελέγχεις όλες τις συσκευές σου. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο χώρος σου να διαθέτει WiFi και εσύ να έχεις στα χέρια σου ένα έξυπνο τηλέφωνο ή tablet με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, θα αξιοποιήσεις στο έπακρο όλες τις δυνατότητες των έξυπνων συσκευών σου, απλοποιώντας την κατά τα άλλα απαιτητική καθημερινότητά σου. Αναλογίσου μόνο πόσο χρόνο θα εξοικονομείς, αφού πολλές ενέργειες θα μπορείς να τις κάνεις όταν ακόμα δεν είσαι στο σπίτι. Παράλληλα, με τις βοηθητικές ειδοποιήσεις που θα λαμβάνεις, θα διασφαλίσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου. Μέσω αυτών, θα γνωρίζεις πότε μια συσκευή έχει πρόβλημα και θα προλαβαίνεις μελλοντικές ζημιές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ασφάλειας, είναι τι θα συμβεί εάν άθελά σου ξεχάσεις αναμμένη τη σόμπα σου ή την αφήσεις κοντά σε ένα ενδεχομένως εύφλεκτο υλικό. Αν διαθέτεις έξυπνη σόμπα, απολύτως τίποτα. Γιατί πολύ απλά θα λάβεις έγκαιρα σχετική ειδοποίηση, ή η ίδια σόμπα θα απενεργοποιηθεί από μόνη της, μηδενίζοντας τον κίνδυνο να πιάσει φωτιά το σπίτι σου.

Από τα βασικά στοιχεία των έξυπνων συσκευών, είναι η εξοικονόμηση που προσφέρουν σε ενέργεια και σε χρήματα. Παρά το ότι μια έξυπνη συσκευή εύλογα κοστίζει περισσότερα από μια παραδοσιακή -αφού διαθέτει περισσότερες και προηγμένες λειτουργίες- με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, θα κάνεις απόσβεση του αρχικού ποσού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να κατανοήσεις ακόμα περισσότερο την πραγματική αξία των έξυπνων συσκευών, φαντάσου τον εαυτό σου να επιστρέφει κουρασμένος από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά και να βρίσκεις το σπίτι σου στην κατάλληλη θερμοκρασία. Δεν θα χρειάζεται να περιμένεις να ζεσταθεί ή να δροσιστεί ο χώρος σου. Το έξυπνο κλιματιστικό σου, να’ ναι καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκόσουν να βάλεις το κλιματιστικό στο φουλ προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη θερμοκρασία το συντομότερο, κάτι όμως που είναι αρκετά ενεργοβόρο. Στα θετικά του έξυπνου κλιματιστικού, πρόσθεσε τις ειδοποιήσεις για τυχόν βλάβες, τη ρύθμιση των επιπέδων της υγρασίας και του ανεμιστήρα, την κίνηση των περσίδων, τον χρονοδιακόπτη και την εναλλαγή προγραμμάτων Turbo ή Sleep. Αρκετά έξυπνα κλιματιστικά διαθέτουν λεπτομερή έλεγχο μέσω Wi-Fi, επιτρέποντας σου να τσεκάρεις την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, ενεργοποιώντας το Eco Mode για μεγαλύτερη οικονομία.

Αντιστοιχα πλεονεκτήματα διαθέτει και μια έξυπνη θέρμανση, προσφέροντας σου την ευχέρεια να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του σπιτιού ανά δωμάτιο, ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός, καθώς και να ενημερώνεσαι σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος. Το σπίτι σου όμως δεν θα είναι αρκετά έξυπνο, εάν ο βασιλιάς, στην προκειμένη η κουζίνα σου, δεν διαθέτει ένα έξυπνο ψυγείο, έναν έξυπνο φούρνο και ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων, με το καθένα να παρουσιάζει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Φωτογραφία: Gerd Altmann

Στην περίπτωση του ψυγείου, θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του από το κινητό σου. Από τη συντήρηση της συσκευής μέχρι το τι υπάρχει μέσα σε αυτήν, τις ημερομηνίες λήξης ή ακόμα πόσο συχνά καταναλώνεις ένα προϊόν. Αρκεί η συσκευή σου να διαθέτει τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να ενημερώνεις τη λίστα απογραφής όταν ψωνίζεις και όταν καταναλώνεις τα αποθέματα. Τα υπόλοιπα, τα αναλαμβάνει το ψυγείο σου, υπενθυμίζοντάς σε πότε ένα προϊόν πρόκειται να λήξει. Μαζί του, εκτός του ότι ποτέ δε θα ξεμείνεις από κάποιο προϊόν, δεν θα έχεις να ανησυχείς για τυχόν αλλοιώσεις του φαγητού σου. Χάρη σε συγκεκριμένη λειτουργία, το ψυγείο σου μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τον καιρό, προσφέροντας επιπρόσθετη προστασία στα τρόφιμά σου. Τα περισσότερα έξυπνα ψυγεία σού δίνουν την ευχέρεια να προσαρμόσεις το εσωτερικό τους βάσει των αναγκών σου, σε βοηθούν να ετοιμάσεις τη λίστα με τα ψώνια σου, σου προσφέρουν την ανώτερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ρεύματος, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Στις διαθέσιμες ρυθμίσεις, πρόσθεσε τη δυνατότητα υπενθύμισης για συντήρηση, την ενημέρωση για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν – όπως διακοπή ρεύματος και ανοιχτή πόρτα- καθώς και τις λειτουργίες εξ αποστάσεως, super freeze και super cool από το κινητό σου. Υπάρχουν έξυπνα ψυγεία που σου παρέχουν μέχρι και συνταγές, ή βίντεο για το πώς θα μαγειρέψεις.

Αν μάλιστα αποκτήσεις κι έναν έξυπνο φούρνο, τότε σίγουρα θα εξελιχθείς σε Master Chef, καθώς υπάρχουν συσκευές που διαθέτουν αισθητήρες για να τελειοποιήσεις τα πιάτα σου και εφαρμογή για να παρακολουθείς τη μαγειρική διαδικασία, ειδοποιώντας σε όταν το φαγητό είναι έτοιμο. Αν ο φούρνος σου το επιτρέπει, με τη χρήση WiFi, θα έχεις στη διάθεσή σου εποχικές συνταγές για περισσότερες ιδέες και τη δυνατότητα εξ αποστάσεως προθέρμανσης, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Την ίδια εξοικονόμηση χρόνου αλλά και χρημάτων, μπορείς να κάνεις και με ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων, καταναλώνοντας λιγότερο νερό, υγρό και ρεύμα. Με το πρόγραμμα για πιο βαθύ καθάρισμα, θα χρειάζεσαι λιγότερες πλύσεις, προστατεύοντας τόσο τα ευαίσθητα σκεύη, όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Τα περισσότερα έξυπνα πλυντήρια πιάτων εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση νερού και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων.

Τα ρούχα, από την άλλη, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητά μας, αφού βάζουμε τουλάχιστον ένα πλυντήριο ρούχων την ημέρα, ανάλογα πάντα με τη σύνθεση και τις απαιτήσεις του νοικοκυριού μας. Τα περισσότερα έξυπνα πλυντήρια διαθέτουν διάφορες λειτουργίες και προγράμματα, ενώ οι ειδικοί αισθητήρες τους αναγνωρίζουν τους τύπους υφασμάτων και την ποσότητα λερωμένων ρούχων. Με τη δυνατότητα να επιλέγουν αυτόματα το κατάλληλο πρόγραμμα, προσαρμόζουν τον χρόνο πλυσίματος, τις στροφές, το ξέβγαλμα και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Στα πλεονεκτήματα, πρόσθεσε την εξ αποστάσεως χρήση, που σου εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια, καθώς και λιγότερη επιβάρυνση προς το περιβάλλον.

Σημαντική διαφορά στο καθημερινό σου πρόγραμμα και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορεί να έχει επίσης και ένα στεγνωτήριο ρούχων με έξυπνες λειτουργίες. Ανάλογα με τις ανάγκες σου θα χρησιμοποιείς το κατάλληλο πρόγραμμα, για πιο οικονομικό και γρηγορότερο στέγνωμα. Υπάρχουν στεγνωτήρια που διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους μόλις ολοκληρωθεί ο επιθυμητός χρόνος, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την άσκοπη σπατάλη ενέργειας και την υπερβολική έκθεση των ρούχων στη θερμότητα, μειώνοντας τη φθορά τους. Εννοείται ότι μπορείς να το χειρίζεσαι από το τηλέφωνο σου όταν ακόμα είσαι στον δρόμο και να γνωρίζεις έγκαιρα αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη συσκευή σου.

Φυσικά, μην ξεχνάς στη λίστα να προσθέσεις και μια έξυπνη τηλεόραση, η οποία έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με το διαδίκτυο. Αυτομάτως, αυτό θα σου δώσει πρόσβαση σε μια ευρεία σειρά από εφαρμογές και streaming υπηρεσίες, επιτρεποντας σου να απολαμβάνεις καλύτερο περιεχόμενο με το άγγιγμα ενός μόνο κουμπιού.

Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου ότι οι πλείστες έξυπνες συσκευές σού επιτρέπουν να κατεβάζεις τις νέες προηγμένες αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και των λειτουργικών συστημάτων τους. Έτσι, θα μπορείς να αξιοποιείς στο έπακρο τη διάρκεια ζωής τους, το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων και προστασία του περιβάλλοντος. Οπότε, για να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη, δεν έχεις παρά να συμπεριφερθείς έξυπνα και να επενδύσεις σε μια σειρά από έξυπνες συσκευές για το σπίτι σου. Γιατί το μέλλον είναι εδώ και πρέπει να το αφήσεις να γίνει μέρος της ρουτίνας σου.

Στα καταστήματα Ανδρέας Χαραλάμπους θα ανακαλύψεις τις καλύτερες έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Οι έμπειροι λειτουργοί εξυπηρέτησής μας, θα σε βοηθήσουν να βρεις εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου.

Related articles

20 φωτογραφίες από ένα υπέροχο σπίτι στο Λονδίνο

Φωτογραφίες: Dean Hearne Το σπίτι, σε στυλ Arts & Crafts χτίστηκε με μεγάλα παράθυρα και άφθονο χαρακτήρα. Η ιδέα...

Ένα ιδιαίτερο σπίτι – αριστούργημα του design

Στην ήσυχη, γραφική γειτονιά Kosai, ένα σπίτι ξεχωρίζει σαν απόδειξη καινοτόμου design και βαθιάς κατανόησης της οικογενειακής ζωής....

Έχεις δει τα viral κρεβάτια από χαρτόνι των Ολυμπιακών Αγώνων;

Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Παρίσι εν αναμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων...

Θα διάλεγες ποτέ μια τόσο λευκή κουζίνα;

Λέμε συχνά πως οι άχρωμες κουζίνες είναι κομψές αλλά σε τι βαθμό θα υιοθετούσες το έντονο λευκό; Η...

Τι θα έλεγες για μια terrazzo γωνιά στο μπάνιο;

Έχουμε αντιληφθεί όλοι πως τα πλακάκια terrazzo είναι διαχρονική αξία, αφού ποτέ το σχέδιο αυτό δεν θα μοιάζει...

6 φωτογραφίες από ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και… θησαυρούς!

Φωτογραφίες: Paul Massey Από την πρώτη της δουλειά σε ένα έντυπο ποίησης μέχρι βασικούς ρόλους σε εκδοτικούς οίκους, η...

Δύο αρχιτέκτονες ζουν σε ένα 55τ.μ. διαμέρισμα του 1860, στη Μαδρίτη

Το σπίτι των αρχιτεκτόνων Patricia Laguna και Ricardo Sánchez του Tra.ma, βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι...

Μια ιδέα για μια φανταστική, ολάνθιστη βεράντα

Τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού είναι ωραίο να τα περνάμε στη βεράντα, αρκεί αυτή η βεράντα...