Λιτές γραμμές και ρετρό ύφος, σε ένα διαμέρισμα στην Αττική, με θέα στη θάλασσα

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Το γραφείο ot arch και η αρχιτέκτονας Ουρανία Τύλιου, εξερεύνησαν το σημείο συνάντησης μεταξύ της αισθητικής των ’70s και του σύγχρονου σχεδιασμού, δίνοντας έμφαση στα συμμετρικά ανοίγματα.

Με αισθητική εμπνευσμένη από την εποχή των ’70s, το γραφείο ot arch και η αρχιτέκτονας Ουρανία Τύλιου, έδωσαν νέα πνοή στο NM apartment, ένα διαμέρισμα στη Νέα Μάκρη που αναδεικνύει την εκλεπτυσμένη τάση του​ ελληνικού μοντερνισμού, στην οποία είχε βασιστεί και η αρχική κατασκευή του. Στο έργο εξερευνάται η ομορφιά της συνάντησης μεταξύ του ρετρό ​ύφους και του σύγχρονου σχεδιασμού, αρχικά, μέσω της απελευθέρωσης του υφιστάμενου κελύφους από διαχωριστικές τοιχοποιίες που κατακερμάτιζαν τον χώρο.

Ύστερα, δίνοντας έμφαση στις λιτές γραμμές, τις καθαρές γεωμετρικές φόρμες, τον ειδικό σχεδιασμό του φωτισμού και τα φυσικά υλικά, το γραφείο διαμόρφωσε μια αρχιτεκτονική πρόταση που αποπνέει ποιοτικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα φέρει το χρόνο της νέας αρχιτεκτονικής επέμβασης.

Η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα αποτελεί τη βασικότερη πηγή έμπνευσης, τόσο για την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, όσο και την ατμόσφαιρα του χώρου. Η σύνθεση από καθαρές γυάλινες επιφάνειες, συμμετρικά ανοίγματα, ψευδοροφές όπως και η χωροθέτηση των λειτουργικών χώρων στην κάτοψη, αποσκοπούν στην απρόσκοπτη παρουσία του φυσικού τοπίου στο εσωτερικό. Τα μεγάλα καθαρά ανοίγματα, δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, ενώ οι λεπτές γραμμές και διατομές που επιλέχθηκαν προσπαθούν να καδράρουν το τοπίο με τον πιο ήπιο τρόπο.

Κεντρική ιδέα του νέου σχεδιασμού του διαμερίσματος, αποτελεί ταυτόχρονα η αίσθηση της επαφής και  της συνέχειάς του με τον ευρύτερο κόσμο γύρω του.

Στον χώρο κυριαρχεί μια «γραμμικότητα» η οποία, ειδικά στον σχεδιασμό της κουζίνας και του σαλονιού, λειτουργεί ως ένα φυσικό μέτωπο προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την ακτογραμμή. Η χειρονομία αυτή ενισχύεται συνειδητά, με την προσθήκη μιας φωτεινής μονοκονδυλιάς στην οροφή.

Η ψευδοροφή γυψοσανίδας, με την προσθήκη του γραμμικού κρυφού φωτισμού που διατρέχει όλο το μήκος του κεντρικού χώρου, του προσδίδουν βάθος, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζουν τον προσανατολισμό του ως προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την θάλασσα. Το έντονο αυτό γραμμικό μέτωπο το οποίο περιλαμβάνει και την κουζίνα, διακόπτεται από ένα «ξύλινο κύβο» ο οποίος λειτουργικά εμπεριέχει όλους τους βοηθητικούς χώρους (λουτρό, laundry, αποθήκη, ερμάρια).

Η κυβική αυτή γεωμετρία με την ξεχωριστή υλικότητα της – επιλογή που συναντάται και σε άλλα σημεία της νέας επέμβασης, όπως η νησίδα – αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό τέχνασμα προκειμένου να απελευθερωθούν τα στοιχεία του χώρου από τις κλασικές τους ιδιότητες και να τους επιτρέπεται να πλέουν ανεξάρτητα.

Η χρήση φυσικών υλικών όπως το σκούρο μάρμαρο Αλιβερίου στο δάπεδο, τα ξύλινα πηχάκια φυσικού δρυός στην επένδυση του κυβικού όγκου, σε συνδυασμό με την επιλογή της φορμάικα σε γαλαζοπράσινη χρωματική παλέτα και την φυσική ανοδίωση με όλα τα περιμετρικά κουφώματα, διαμορφώνουν έναν ζεστό, καθαρό και φιλόξενο χώρο.

Τέλος, η προσθήκη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων όπως έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, αναβάθμισαν την άνεση και τη λειτουργικότητα του διαμερίσματος.

Πηγή: Popaganda

Related articles

Ένα γοητευτικό διαμέρισμα, φτιαγμένο για μουσική και κοκτέιλ

Στο Pinnacle@Duxton - ένα κτήριο 50 ορόφων στο κέντρο της Σιγκαπούρης - ο Jay ζει στο εργένικο διαμέρισμά...

7 πανέμορφα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα ξηρασία. Για την ακρίβεια, όπως θα δεις πιο κάτω, όταν υπάρχει έντονο ηλιακό...

12 φωτογραφίες που θα σε πείσουν να σκεφτείς ένα πράσινο μπάνιο

Ίσως δεν είναι το πιο συνηθισμένο ή αγαπητό χρώμα για το δωμάτιο του μπάνιου, αλλά το πράσινο ...

Κι όμως αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 56τ.μ.

Με το βραζιλιάνικο τικ Cumaru παντού, το DB Διαμέρισμα είναι γεμάτο φως και έξυπνα διαμορφωμένο για να είναι...

Μέσα σ’ ένα κομψό διαμέρισμα, πάνω από τους Κήπους του Kensington

Φωτογραφίες: Chris Horwood Η ιδέα πως το καθετί έχει μια ιστορία έγινε το βασικό mood board γι' αυτό το...

Το σαλόνι που θα λατρέψεις και εσύ, από το Pinterest

Ένα μεγάλο, άνετο σαλόνι είναι μια ωραία ιδέα, αλλά πρέπει να το διακοσμήσεις σωστά έτσι ώστε να μην...

Μια σοφίτα 60τ.μ. στο Άμστερνταμ έγινε σπίτι τριμελούς οικογένειας

Σε μια ατέλειωτη σοφίτα σε ένα ανακαινισμένο μπλοκ κτηρίων της δεκαετίας του 1920, ο designer Michiel Hilbrink άντλησε...

8 ιδέες για το πιο οργανωμένο pantry που μπορείς να φτιάξεις

Μπορεί το pantry να μην είναι πολύ συνηθισμένο αλλά είναι υπερβολικά χρήσιμο όταν εχεις έξτρα τετραγωνικά μέτρα στη...