Ένα glass box ανατρέπει τα όρια σ’ ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: STUDIOVD / Vavdinoudis-Dimitriou

Η κατοικία είθισται να δομείται από χώρους που έχουν προκαθορισμένους ρόλους με συγκεκριμένα λειτουργικά και υλικά όρια. Υπάρχουν οι χώροι διημέρευσης που έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα, αλλά και εκείνοι όπως τα υπνοδωμάτια και οι υγροί χώροι, που υλοποιούνται με πιο αυστηρά-απόλυτα όρια και τρόπο λειτουργίας.

Κατά τον σχεδιασμό του Kamara Apartment στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου ot arch ήταν η αρχιτεκτονική ανατροπή του αντικειμένου της κατοικίας εν γένει, όπως δηλαδή αυτό είναι a priori ορισμένο. Στο έργο αυτό, οι άνθρωποι του γραφείου επιχείρησαν να απελευθερώσουν τόσο τη συνολική σύνθεση της κατοικίας όσο και τους επιμέρους χώρους από τους προκαθορισμένους ρόλους και τα όριά τους. Στόχος τους, η απόλυτη ανάδειξη των χωρικών ποιοτήτων του διαμερίσματος, του προσανατολισμού, του φυσικού φωτισμού και η προώθηση μιας αίσθησης ελευθερίας μέσα σε αυτόν.

Βασική χειρονομία της πρότασης αποτελεί ο χώρος του υπνοδωματίου που μετασχηματίζεται σε ένα glass box, έναν γυάλινο κύβο χωροθετημένο στο κέντρο της δομής του σπιτιού, απ’ όπου εποπτεύει ανεμπόδιστα και άφοβα το κάθε σημείο του χώρου. Με τα καρέ υαλοπετάσματα που τον οριοθετούν, εισχωρεί οπτικά μέσα στο χώρο του σαλονιού τον διαπερνά γίνεται κάδρο του και οργανικό τμήμα του. Ομοίως το σαλόνι χωροθετείται σαν δορυφόρος στην πλάτη του υπνοδωματίου ώστε αντιληπτικά να λειτουργεί σαν προέκταση του.

Η κουζίνα λειτουργικά πλήρης, είναι και αυτή ένα semi-open box που έχει σχεδιαστεί για να πλέει στον διάδρομο κίνησης του διαμερίσματος. Με την ουδέτερη επιδερμίδα της και τις ματ υφές της δεν φωνάζει το ρόλο της απλά τον υπηρετεί ήσυχα. Κατά τη λειτουργία μέσα σε αυτή, ο χρήστης έχει την απόλυτη σύνδεση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού και την οπτική επαφή με την κάθε γωνιά του.

Το υπνοδωμάτιο (glass box), η κουζίνα (semi-open box) όπως και ο χώρος του σαλονιού βρίσκονται σε συνεχόμενο οπτικό και λειτουργικό διάλογο ανατρέποντας καθημερινά την αίσθηση του μέσα και του έξω, του πλήρους και του κενού, της στιλπνότητας του γυαλιού με την ηρεμία των ματ επιφανειών.

Το φως υπήρξε καθοριστικός σχεδιαστικός παράγοντας στην επίλυση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ανάγκη του χώρου και του ενοίκου του υπήρξε ο φυσικός φωτισμός να αγγίξει το κάθε σημείο του σπιτιού. Συμπληρωματικά, το lighting design προσθέσει βάθος και εσωτερικότητα στις βασικές γεωμετρίες που επιλέχθηκαν και τις υφές των υλικών.

Πηγή: Popaganda

Related articles

Βρήκαμε (και λατρέψαμε) ένα μπλε σετ με κανάτες και μπολ

Σε ένα καλοκαιρινό σκηνικό, ή όταν θέλουμε να νιώσουμε καλοκαίρι όπου κι αν είμαστε, ένα χρώμα είναι αυτό...

9 ιδέες για ένα γαλήνιο, μίνιμαλ υπνοδωμάτιο

Τα μινιμαλιστικά υπνοδωμάτια γίνονται όλο και πιο αγαπητά, και προωθούνται από τα μεγαλύτερα brands οικιακού εξοπλισμού. Τι χρειάζεται...

Ένα διαμέρισμα πολυτελείας αξίας $8,355,000, με ιδιωτική πισίνα

Το πολυτελές Meyer House είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Από το ιδιωτικό lobby για κάθε διαμέρισμα, το ιδιωτικό ασανσέρ...

Πριν και Μετά: Πώς ένα στενό σαλόνι έγινε η επιτομή του cozy

Οποιοδήποτε δωμάτιο μπορεί να μεταμορφωθεί, ανεξάρτητα αν είναι μικρό, στενό ή με παράξενη δομή και το σημερινό makeover...

Στη Σιγκαπούρη, μια οικογένεια ζει σε ένα flexible σπίτι 58τ.μ.

Όταν η κόρη μιας interior designer και ενός αρχιτέκτονα μετακόμισε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, έπρεπε άμεσα να το μεταμορφώσει...

Ένα υπέροχο, κομψό σπίτι στο Σικάγο με φανταστικές λεπτομέρειες

Φωτογραφίες: Kevin Miyazaki Μια σωστή ανακαίνιση για να είναι επιτυχημένη πρέπει να μοιάζει πως έγινε χωρίς κόπο αλλά με...

Όταν η ”ακαταστασία” γίνεται μέρος του ντεκόρ

Θεωρούμε πάντα πως τουλάχιστον οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού μας πρέπει να είναι αψεγάδιαστοι, τακτοποιημένοι χωρίς οπτική ακαταστασία,...

Δες εδώ ένα φανταστικό παιχνίδι με χρώματα

Κάποιες φορές δεν μπορούμε να κάνουμε εικόνα έναν χρωματικό συνδυασμό μέχρι να τον δεις μπροστά σου και αυτό,...