7 tips για τον σωστό καθαρισμό της ηλεκτρικής σκούπας

Ημερομηνία:

Share :

Κάποιος πρέπει να νοιαστεί τη «βασίλισσα» καθαριότητας του σπιτιού! Αναμφίβολα, η ηλεκτρική σκούπα διευκολύνει την καθημερινότητά μας. O James Murray Spangler να’ ναι καλά που την ανακάλυψε. Για να συνεχίσει όμως να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται καθάρισμα και σωστή συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρώτο βήμα και βασικό προτού ξεκινήσεις το καθάρισμα, είναι να βεβαιωθείς ότι η σκούπα δεν είναι στην πρίζα. Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι να ανοίξεις τον χώρο που βρίσκεσαι για σωστό αερισμό και να προετοιμαστείς να έρθεις αντιμέτωπος με μπόλικη σκόνη. Προτού αναλάβεις δράση, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείς ανάλογα το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της ηλεκτρικής σου σκούπας. Μην ανησυχείς εάν δεν έχεις προνοήσει να το φυλάξεις, καθώς το πιθανότερο είναι να το εντοπίσεις διαδικτυακά. Παράλληλα, θα πρέπει να εφοδιαστείς με τα απαραίτητα «σύνεργα»: νερό, υγρό καθαρισμού πιάτων ή πράσινο σαπούνι, πανί με μικροΐνες, μια παλιά οδοντόβουρτσα, σακούλα σκουπιδιών κι ένα ζευγάρι γάντια για την προστασία των χεριών σου. Και έτοιμοι για την αποστολή που ονομάζεται: καθάρισμα ηλεκτρικής σκούπας.

Αλλαγή σακούλας

Σε περίπτωση που επιμένεις παραδοσιακά και έχεις ηλεκτρική σκούπα με σακούλα, θα πρέπει να φροντίζεις για τη συχνή αλλαγή της. Διαφορετικά, η σκούπα σου δεν θα καθαρίζει αποτελεσματικά.

Καθαρισμός του φίλτρου

Εδώ ακριβώς είναι που θα σου φανεί χρήσιμο το εγχειρίδιο με τις οδηγίες χρήσης, προκειμένου να ξέρεις πόσα φίλτρα περιέχει η σκούπα σου και πού ακριβώς είναι τοποθετημένα. Ο καθαρισμός του φίλτρου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της. Τα περισσότερα φίλτρα πλένονται. Αν ωστόσο αυτό δεν ισχύει στη δική σου περίπτωση, τότε μπορείς να αγοράσεις ανταλλακτικά ανάλογα με το μοντέλο της σκούπας σου. Όταν το αφαιρέσεις από τη σκούπα, το τινάζεις καλά για να φύγει η πολύ σκόνη, φροντίζοντας να το κρατήσεις μακριά από το πρόσωπό σου. Ακολούθως, ξέπλυνε το με άφθονο νερό για αρκετή ώρα. Άφησε το να στεγνώσει καλά και να μην το τοποθετήσεις στη θέση του αν δεν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες για μην κάνεις ζημιά στη σκούπα σου.  Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία κάθε τρεις μήνες περίπου.

Καθαρισμός του κάδου

Αυτό το βήμα είναι για όσες ηλεκτρικές σκούπες λειτουργούν χωρίς σακούλα. Για αρχή, αδειάζεις το περιεχόμενο του κάδου σε μια σακούλα σκουπιδιών. Ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της σκούπας σου, διαχώρισε τον κάδο από το εξάρτημα αναρρόφησης. Τοποθέτησε τον κάδο σε ζεστό νερό με λίγο υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι. Για τα πιο δύσκολα και επίμονα σημεία, χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια βούρτσα τριψίματος. Για να μην μείνει οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας στη σκούπα σου, χρειάζεται να αφήσεις τον κάδο να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες. Αυτή τη διαδικασία, είναι καλό να την επαναλαμβάνεις κάθε 3 μήνες περίπου. Ωστόσο, χρειάζεται να αδειάζεις τον κάδο μετά από κάθε χρήση, ενώ μ’ ένα βρεγμένο και καλά στημένο πανί καθαρίζεις το εσωτερικό σε τακτική βάση.

Εσωτερικό τμήμα

Από τη στιγμή που έχεις αφαιρέσει τον κάδο και το φίλτρο, έχεις ελεύθερο το πεδίο να καθαρίσεις το εσωτερικό της σκούπας σου. Μια οδοντόβουρτσα θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για να αφαιρέσεις τυχόν απορρίμματα που έχουν απομείνει στο εξάρτημα αναρρόφησης του κάδου. Ακολούθως, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανί μικροϊνών.

Καθαρισμός της βούρτσας

Η βούρτσα της ηλεκτρικής έρχεται άμεσα αντιμέτωπη με κάθε είδος ακαθαρσίας. Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, αφαίρεσε πολύ προσεκτικά τα σκουπίδια που εξέχουν, χωρίς βέβαια να κόψεις τις τρίχες της ίδιας της βούρτσας. Αν υπάρχουν τυχόν χνούδια, αφαίρεσε τα απλά με τα χέρια σου.

Καθαρισμός εξαρτημάτων

Το πιο εύκολο μέρος της διαδικασίας καθαρισμού. Απλά τοποθετείς τα εξαρτήματα σ’ έναν κουβά με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Αν κάποιο εξάρτημα έχει κολλημένες τρίχες επάνω του, χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τις απομακρύνεις. Επίσης, χρειάζεται να τα αφήσεις τουλάχιστον για 24 ώρες να στεγνώσουν, προτού τα χρησιμοποιήσεις εκ νέου.

Καθαρισμός σωλήνα

Εάν η σκούπα σου διαθέτει σωλήνα αναρρόφησης, δε θα πρέπει να αμελήσεις τον καθαρισμό του. Τοποθέτησε τον στην μπανιέρα ή σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Άφησε τον να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά και μετά κρέμασε τον να στεγνώσει. Μην τον χρησιμοποιήσεις καλύτερα προτού περάσουν 24 ώρες, ώστε να βεβαιωθείς ότι έχει στεγνώσει πλήρως.

Ρίξε μια ματιά στις σκούπες του Ανδρέα Χαραλάμπους και διάλεξε τη δική σου!

Related articles

Ο απρόσμενος τρόπος να βάλεις χρώμα σε ένα δωμάτιο

Αν ο χώρος σου μοιάζει αφόρητα μονόχρωμος και θέλεις άμεσα να προσθέσεις χρώμα, υπάρχει κάτι που αν το...

Η τραπεζαρία που θα σε κάνει να σκεφτείς ”πόσο χρώμα αντέχεις”

Στην τραπεζαρία δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπέζι όσο μεγάλο σε βολεύει ανάλογα με το...

Πρέπει να δεις αυτόν τον καναπέ, που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου με τον πιο cool τρόπο

Ένας καναπές ιδανικός για συγκεντρώσεις - οικογενειακές και φιλικές - που να παρέχει άπλετο χώρο για όλους τους...

3 ”πριν και μετά” σε δωμάτια μπάνιου που αξίζει να δεις

Όταν σκεφτόμαστε το δωμάτιο του μπάνιου πολλές φορές προτεραιότητά μας είναι να λειτουργεί σωστά παρά να φαίνεται όμορφο....

Μέσα σε ένα φωτεινό, μινιμαλιστικό διαμέρισμα 35τ.μ. στο Μπρίσμπεϊν

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα, δικαίως ονομάζεται Slow Down Apartment μιας και αυτό το όνομα χαρακτηρίζει απόλυτα το όραμα πίσω...

7 φωτογραφίες από το υπέροχο Lora Pearl Luxury Villa στον Πρωταρά

Ένα κομψό καταφύγιο, διακοσμημένο σε γήινα χρώματα και μποέμ πινελιές. Ευάερη και ευρύχωρη, η έπαυλη Lora Pearl προσφέρει...

Πωλείται η διάσημη έπαυλη από την ταινία «Home Alone»

Πωλείται η εντυπωσιακή έπαυλη από την διάσημη χριστουγεννιάτικη ταινία του 1990 «Home Alone» με πρωταγωνιστή τον Μακόλεϊ Κάλκιν....

Αυτή η κλειστή βεράντα, ιδανική για το καλοκαίρι

Αν μένεις σε ισόγειο, η ιδανική ιδέα είναι μια βεράντα για να απολαμβάνεις τον καλοκαιρινό καιρό τα πρωινά...