Ένα διαμέρισμα στη Φιλοθέη εκσυγχρονίστηκε, χωρίς να θυσιάσει τον χαρακτήρα του

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Γιώργος Βδοκάκης

Στην οδό Υακίνθου, στη Φιλοθέη, βρίσκεται μια πολυκατοικίας του ’70 που σχεδιάστηκε από το Atelier 66 του διακεκριμένου αρχιτεκτονικού ζεύγους Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη και συνεργατών. Η αντίληψη για την αστική πολυκατοικία των αρχιτεκτόνων, όπως και οι ποιότητες των διαμορφωμένων χώρων, ήταν μια πρόκληση για την ανακαίνιση του διαμερίσματος των 75 τ.μ. στον πρώτο όροφο, την οποία ανέλαβε η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Ρούλα Στρατάκη.

Ο εκσυγχρονισμός του διαμερίσματος με σύγχρονα υλικά και υποδομές στοχεύει στη διαφύλαξη του χαρακτήρα της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νέων κατοίκων του. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο χώρος διημέρευσης αναπτύσσεται κλιμακωτά από την υπαίθρια βεράντα προς την κουζίνα σε έναν ενιαίο επιμήκη χώρο. Σε επιλεγμένα σημεία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ξύλινα σταθερά έπιπλα που εξυπηρετούν τη λειτουργία των χώρων. Οι επενδύσεις έγιναν σε αποχρώσεις σκυροδέματος, με διακοπές για λειτουργικά ράφια από πλάκες μωσαϊκού.

Η γραμμικότητα της κατοικίας σε συνδυασμό με τα επίπεδα που ορίζουν τις λειτουργίες, οδήγησε στην απόφαση για την κατασκευή ευθύγραμμων πλευρικών καθιστικών κατά μήκος του χώρου. Έτσι, κατασκευάστηκαν δύο δρύινοι καθιστικοί πάγκοι που ίπτανται σε απόσταση από το δάπεδο, μεγάλου πλάτους, άνετοι και ευρύχωροι, ικανοί να λειτουργούν και ως κρεβάτια φιλοξενίας. Η καμπύλη μεταλλική ράγα στο ταβάνι επεμβαίνει εικαστικά αλλά και λειτουργικά: ο χώρος μπορεί να διαιρεθεί με την τοποθέτηση κουρτίνας ανάμεσα στους καθιστικούς πάγκους, ώστε να διαμορφώνεται μια ιδιωτική γωνία δίχως να επηρεάζει τους κοινόχρηστους χώρους, την είσοδο, την κουζίνα και την τραπεζαρία.

Η υπερυψωμένη σύγχρονη κουζίνα σε σκούρο μπλε χρώμα, με πάγκο χυτό από σκυρόδεμα, δεσπόζει στο βάθος του διαμερίσματος και το «εποπτεύει». Τα υλικά συνδυάζονται αρμονικά, με το ανεπίχριστο μπετόν, τον σοβά και το σκούρο ξύλο να δένουν με το σκούρο μπλε της κουζίνας, τον φυσικό δρυ στους καθιστικούς πάγκους και το κεραμιδί στο υπνοδωμάτιο. Εκεί, η ανάγκη για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο οδήγησε στην κατασκευή νέας ενιαίας ντουλάπας κατά μήκος του διαχωριστικού από το καθιστικό τοίχου. Η παλαιότερη ντουλάπα-εσοχή μετατράπηκε σε μικρό τραπέζι εργασίας με κλειστά ράφια. Σε συνέχεια του γραφείου, διαμορφώνεται σε ένα αδιαίρετο σύνολο ο χώρος ύπνου με το κρεβάτι. Η δρύινη επένδυση στην πλάτη του κρεβατιού κρύβει την απαραίτητη μόνωση και λειτουργεί ως κεφαλάρι με κομοδίνο.

Η είσοδος του λουτρού μετατοπίστηκε ώστε να μην είναι ορατή από τον κεντρικό χώρο. Με αυτή την αλλαγή αναδιατάχθηκαν οι λειτουργικές περιοχές του μπάνιου.

Πηγή: Popaganda

Related articles

Ο απρόσμενος τρόπος να βάλεις χρώμα σε ένα δωμάτιο

Αν ο χώρος σου μοιάζει αφόρητα μονόχρωμος και θέλεις άμεσα να προσθέσεις χρώμα, υπάρχει κάτι που αν το...

Η τραπεζαρία που θα σε κάνει να σκεφτείς ”πόσο χρώμα αντέχεις”

Στην τραπεζαρία δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπέζι όσο μεγάλο σε βολεύει ανάλογα με το...

Πρέπει να δεις αυτόν τον καναπέ, που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου με τον πιο cool τρόπο

Ένας καναπές ιδανικός για συγκεντρώσεις - οικογενειακές και φιλικές - που να παρέχει άπλετο χώρο για όλους τους...

3 ”πριν και μετά” σε δωμάτια μπάνιου που αξίζει να δεις

Όταν σκεφτόμαστε το δωμάτιο του μπάνιου πολλές φορές προτεραιότητά μας είναι να λειτουργεί σωστά παρά να φαίνεται όμορφο....

Μέσα σε ένα φωτεινό, μινιμαλιστικό διαμέρισμα 35τ.μ. στο Μπρίσμπεϊν

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα, δικαίως ονομάζεται Slow Down Apartment μιας και αυτό το όνομα χαρακτηρίζει απόλυτα το όραμα πίσω...

7 φωτογραφίες από το υπέροχο Lora Pearl Luxury Villa στον Πρωταρά

Ένα κομψό καταφύγιο, διακοσμημένο σε γήινα χρώματα και μποέμ πινελιές. Ευάερη και ευρύχωρη, η έπαυλη Lora Pearl προσφέρει...

Πωλείται η διάσημη έπαυλη από την ταινία «Home Alone»

Πωλείται η εντυπωσιακή έπαυλη από την διάσημη χριστουγεννιάτικη ταινία του 1990 «Home Alone» με πρωταγωνιστή τον Μακόλεϊ Κάλκιν....

Αυτή η κλειστή βεράντα, ιδανική για το καλοκαίρι

Αν μένεις σε ισόγειο, η ιδανική ιδέα είναι μια βεράντα για να απολαμβάνεις τον καλοκαιρινό καιρό τα πρωινά...