5+1 ερωτήσεις στην Daniela Busarello, λίγο πριν την έκθεση της στη Λεμεσό

Ημερομηνία:

Share :

Η Daniela Busarello παρουσιάζεί την έκθεση ”mindfully yours, the atom”, σε επιμέλεια Λυδίας Θεοδωρίδου, στην Gallery 45, ξεκινώντας από την Τετάρτη, 10 Απριλίου. Μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, είναι ο μνημειώδης πίνακας Guapuruvu από μια σειρά που εκτέθηκε στο Μουσείο Oscar Niemeyer στη Βραζιλία, τα περίφημα της γλυπτά από murano από τη σειρά Anatomia dell’ Oceano που παρουσιασε το Fondazione dell’ Alberto d’Oro και το Instituto Veneto di Scienze Lettere ed Arti στη Βενετία και τις ακουαρέλες μέρος της συνεργασίας της με την Aubusson και τη Montex-Chanel στη Γαλλία.

Γεννημένη σε μια οικογένεια αρχιτεκτόνων, στη Νότια Βραζιλία, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από το Ατλαντικό Δάσος, αποφάσισε να… αλλάξει γλώσσα (όπως μάς λέει η ίδια) και να στραφεί στην τέχνη. Σε διάστημα δεκαεπτά χρόνων ζωής και εργασίας στο Παρίσι, η Busarello έχει δημιουργήσει έργα με διάφορα μέσα και διαφορετικούς κλαδους που οδήγησαν σε συνεργασίες με σημαντικά ιδρύματα όπως το LVMH (Jardin d’acclimatation), το Aubusson, το Murano, το Mobilier National, το PAD, Art Basel και πιο πρόσφατα το Abbaye de Maubuisson, ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα.

Η εκτενής έρευνα της Busarello πάνω στις φυσικες και μεταφυσικές ιδιοτητες υλικών όπως το γυαλί, η λάβα, το νερό και η χρήση της μεσαιωνικής διαδικασίας κατασκευής χρωστικων ουσιών από φυσικά υλικά αποτελούν μέρος του καλλιτεχνικού λεξιλογίου που χρησιμοποιεί για να εκφράσει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ επιστήμης και πνευματικότητας.

Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης “mindfully yours, the atom”, καλέσαμε την καλλιτέχνιδα να απαντήσει σε 6 εισαγωγικές ερωτήσεις:

Γεννηθήκατε σε μια οικογένεια αρχιτεκτόνων και για λίγο ακολουθήσατε τον ίδιο δρόμο. Τι ήταν αυτό που σας έστρεψε μακριά από την αρχιτεκτονική;
Ακολούθησα τον ίδιο δρόμο για περισσότερο από 20 χρόνια. Δούλεψα στην αρχιτεκτονική τοπίων, στο design, στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και δίδαξα σε πανεπιστήμιο κατά την αποφοίτηση και μετά. Στη Γαλλία αντιλήφθηκαν πως έκανα καλό στους άλλους αλλά όχι για εμένα. Δεν ανησυχούσα για το τι θα κάνω για τον εαυτό μου, γιατί ήξερα πως θα κάνω κάτι ξεχωριστό, απλά τότε (ως αρχιτέκτονας) δεν ήξερα τι θα ήταν αυτό. Η ζωή μού έφερε την απάντηση, την ανάγκη να εκφράζω τον εαυτό μου μέσα από την τέχνη. Όλα μπήκαν στη θέση τους. Ήταν πάντα εκεί απλά «άνοιξα την πόρτα» μέσα μου. Θα έλεγα πως την ίδια φιλοσοφία, τα ίδια πιστεύω και τα ίδια κόνσεπτ που είχα σαν αρχιτέκτονας και σαν πολίτης, έχω και σαν καλλιτέχνιδα, απλά είναι σε διαφορετική γλώσσα. Η γλώσσα είναι ξεχωριστή και κάνει τη διαφορά.

Η ζωή σας στη Βραζιλία επηρέασε – συνειδητά ή ασυνείδητα – τη δουλειά σας ως καλλιτέχνιδα;
Πιστεύω πως η προέλευσή μας, μας σχηματίζει. Ακόμα κι αν είμαστε μόνιμοι ταξιδιώτες, πάντα υπάρχουν ρίζες που μας θυμίζουν ποιοι είμαστε. Σκέψου το σαν ένα δέντρο: ένα δέντρο έχει τις ρίζες του στο χώμα αλλά πάντα επηρεάζεται από τις αλλαγές, το κλίμα και την χλωρίδα που το περιβάλλει. Η Βραζιλία με σχημάτισε, και αφού η ιστορία μας είναι πολύ πρόσφατη πιστεύω πως όλα είναι εφικτά. Είμαστε αισιόδοξοι και φωτισμένοι από τον ήλιο μέσα μας. Είμαστε μια μίξη διάφορων πληθυσμών, στην κουλτούρα και στη θρησκεία, κάτι που μας κάνει (γενικά) ανοιχτόμυαλους και περίεργους. Η διαφορετικότητα για εμάς είναι φυσιολογική. Αποκάλεσέ το «δύναμη» ή «αφέλεια» αν θέλεις αλλά μας δίνει δύναμη. Οι βραζιλιάνικες ρίζες μού έδωσαν αισιοδοξία, ενέργεια και ελευθερία. Η αισθητική μου και οι λέξεις μου ίσως άλλαξαν με τα χρόνια, με τα ταξίδια και με τη ζωή μου στο Παρίσι αλλά η ουσία είναι πάντα ίδια.

Ετοιμάζεται η έκθεση «mindfully yours, the atom» στη Λεμεσό. Πώς ανταποκρίνεται ο τίτλος στα έργα που θα παρουσιάσετε;
Ο τέλειος τίτλος ήταν ιδέα της εξαιρετικής επιμελήτριας της έκθεσης, Λυδίας Θεοδωρίδου, που με συνοδεύει από τα πρώτα βήματα. Πιστεύω πως ο τίτλος μιας έκθεσης πρέπει να δημιουργεί ερωτήσεις στον επισκέπτη, να προκαλεί τον καθένα να επισκεφτεί την έκθεση για να πάρει απαντήσεις.  Το «mindfully yours, the atom» γράφεται με μικρά γράμματα και είναι η υπογραφή σε ένα φιλικό γράμμα, μια φιλική συζήτηση ανάμεσα στο άτομο και τον καθένα από εμάς. Ένα προσωπικό γράμμα για σένα. Το άτομο είναι το αδιαίρετο σωματίδιο και εμείς είμαστε μια σύνθεση από σωματίδια. Το άτομο είναι κενό αλλά αυτή η κενότητα μάς δίνει ζωή.

Μετά αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η αρχή, πως όλοι είμαστε ένα, χρησιμοποιείται στη θεολογία, στη φιλοσοφία, στη βιολογία, στην κβαντική φυσική…  Αν οι καλλιτεχνικές μου επιλογές είναι να έχω μια Μεταφυσική και Αφηρημένη Γλώσσα, είναι για να καλέσω τον θεατή να πάει πέρα από την προκαθορισμένη γνώση. Σας προσκαλώ να σκεφτείτε μόνοι σας, να βουτήξετε, να ερευνήσετε τις μορφές, τις κουλτούρες, τη φύση, τον κόσμο των ζωών μας.

Τα έργα μου, αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό λεξιλόγιο, μακριά από λέξεις, κουλτούρες και εγωισμούς. Η τέχνη και η διαδικασία δημιουργίας έχουν μια ολιστική προσέγγιση που γίνεται ένα δυνατό εργαλείο, μια θεραπευτική δύναμη, για εμένα, για τους άλλους, για όλους. Αν πιστέψουμε πως είμαστε μία αλληλένδετη ζωή, θα ήμασταν ένα ενωμένο έθνος.

Η έκθεση «mindfully yours, the atom» μάς προτρέπει να αναθεωρήσουμε προκαθορισμένες ιδέες για τον εαυτό μας. Πώς άλλαξαν οι δικές σας προκαθορισμένες ιδέες, κατά τη δημιουργία των έργων αυτών;
Η έκθεση αυτή παρουσιάζει μια επιλογή από έργα 10 χρόνων – ειδικότερα πρώτα έργα που εκθέτονται για πρώτη φορά – που σημαίνει πως ήταν ακριβώς στην περίοδο της αλλαγής της έκφρασης μου, από την αρχιτεκτονική στη ζωγραφική. Όταν αντιλήφθηκα πως το είχα μέσα μου, ταυτόχρονα ήξερα γιατί ήρθα σ’ αυτή τη ζωή: για να κάνω τη διαφορά μέσα από την καλλιτεχνική μου έκφραση. Στη διαδικασία δημιουργίας, εξερευνώ θεματικές της τέχνης, της φιλοσοφίας, της θεραπείας, της αυτογνωσίας. Θεραπεύω τον εαυτό μου αφού είναι και μια διαδικασία διαλογιστική και γι’ αυτό τον λόγο θεραπεύει και τον θεατή. Όλα έχουν να κάνουν με τα σωματίδια, αν ένα θεραπευτεί, θεραπεύονται όλα. Θα μπορούσαμε να μιλάμε όλη μέρα για αυτό.

Οι λεπτομέρειες και οι υφές των έργων προσελκύουν τον θεατή να παρατηρήσει και να ταξιδέψει. Τι τεχνικές χρησιμοποιήσατε για τη δημιουργία τους και πόσο σημαντικές είναι για το τελικό αποτέλεσμα;
Παρουσιάζουμε διάφορες τεχνικές: γλυπτά από γυαλί, νερομπογιά, λαδομπογιά και ταπισερί. Ανεξάρτητα από την τεχνική, κάθε δουλειά είναι φτιαγμένη από μουσική, νευροεπιστήμη και τη ζωή. Πιο σημαντικό από την τεχνική είναι το γενικότερο πλαίσιο, η έμπνευση από ένα τοπίο που επισκέφθηκα, αστικό ή φυσικό. Το γενικό πλαίσιο φέρνει την τεχνική και τον λόγο ύπαρξης. Ακολουθώντας τη λατινική φράση genius loci, που εκφράζει το μοναδικό, ξεχωριστό πνεύμα και χαρακτήρα ενός τόπου. Το παρατηρώ εστιασμένη στη σχέση μεταξύ κουλτούρας και φύσης, βυθίζομαι στην τοποθεσία και εκεί αποσπώ νερό, ορυκτά, φυτά. H εικονογραφική έκφραση γίνεται φιλοσοφική, κοινωνιολογική και βιολογική γλώσσα που τονίζοντας πως η σύνδεση που δημιουργεί η φύση, το σύμπαν και ο άνθρωπος είναι αδιάσπαστη.

Τέλος, τι να περιμένουμε από την έκθεση;
Η συναναστροφή με το κοινό είναι πολύ σημαντική για μένα. Ελπίζω ο κάθε ένας που θα έρθει στην έκθεση να μου πει ποιες ήταν οι προσδοκίες του και τι πήρε απ’ αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιτέχνιδα ή την έκθεση, επικοινωνήστε με την Gallery 45 στο 97901106 ή στο [email protected] και το Instagram είναι @TheGallery_45.

Related articles

Η τραπεζαρία που θα σε κάνει να σκεφτείς ”πόσο χρώμα αντέχεις”

Στην τραπεζαρία δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί. Πρέπει να υπάρχει ένα τραπέζι όσο μεγάλο σε βολεύει ανάλογα με το...

Πρέπει να δεις αυτόν τον καναπέ, που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου με τον πιο cool τρόπο

Ένας καναπές ιδανικός για συγκεντρώσεις - οικογενειακές και φιλικές - που να παρέχει άπλετο χώρο για όλους τους...

3 ”πριν και μετά” σε δωμάτια μπάνιου που αξίζει να δεις

Όταν σκεφτόμαστε το δωμάτιο του μπάνιου πολλές φορές προτεραιότητά μας είναι να λειτουργεί σωστά παρά να φαίνεται όμορφο....

Μέσα σε ένα φωτεινό, μινιμαλιστικό διαμέρισμα 35τ.μ. στο Μπρίσμπεϊν

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα, δικαίως ονομάζεται Slow Down Apartment μιας και αυτό το όνομα χαρακτηρίζει απόλυτα το όραμα πίσω...

7 φωτογραφίες από το υπέροχο Lora Pearl Luxury Villa στον Πρωταρά

Ένα κομψό καταφύγιο, διακοσμημένο σε γήινα χρώματα και μποέμ πινελιές. Ευάερη και ευρύχωρη, η έπαυλη Lora Pearl προσφέρει...

Πωλείται η διάσημη έπαυλη από την ταινία «Home Alone»

Πωλείται η εντυπωσιακή έπαυλη από την διάσημη χριστουγεννιάτικη ταινία του 1990 «Home Alone» με πρωταγωνιστή τον Μακόλεϊ Κάλκιν....

Αυτή η κλειστή βεράντα, ιδανική για το καλοκαίρι

Αν μένεις σε ισόγειο, η ιδανική ιδέα είναι μια βεράντα για να απολαμβάνεις τον καλοκαιρινό καιρό τα πρωινά...

Κρυφός φωτισμός και χαμηλό κρεβάτι είναι συνδυασμός που κερδίζει

Υπάρχουν τόσα πολλοί τρόποι να διακοσμήσεις και να διαρρυθμίσεις ένα υπνοδωμάτιο που συχνά ξεχνάμε την ομορφιά της απλότητας....