12 τεχνικές για να… ξεγελάσεις το μάτι με τη βοήθεια της μπογιάς

Ημερομηνία:

Share :

Εικόνες: R.E. Tipster

Η μπογιά είναι ο απλός και εύκολος τρόπος να αλλάξεις δραματικά το look ενός δωματίου. Πέραν από την αλλαγή του χρώματος στους τοίχους και στο ταβάνι, η τεχνική που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως άλλαξε το μέγεθος του δωματίου. Είτε θέλεις το δωμάτιο να δείχνει πιο ζεστό, πιο μεγάλο ή ακόμα και πιο ψηλό, οι πιο κάτω τεχνικές μπορούν να το καταφέρουν.

1. Αν έχεις ένα δωμάτιο που μοιάζει πολύ κλειστό και δεν μπορείς να αλλάξεις τη δομή του (π.χ. γκρεμίζοντας τοίχους), το να χρωματίσεις τους τοίχους σε λευκό ή ένα οποιοδήποτε φωτεινό χρώμα θα σου δίνει την εντύπωση πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

2. Ένας ακόμα τρόπος να μεγαλώσεις το δωμάτιο, αλλά αυτή τη φορά κάθετα, είναι να αφήσεις το ταβάνι σε ένα πιο ανοιχτό, φωτεινό χρώμα και να βάψεις τους τοίχους πιο σκούρους.

3. Αντίθετα, αν το δωμάτιο μοιάζει πολύ πλατύ, η εύκολη λύση είναι να βάλεις σε δύο απέναντι τοίχους ένα πιο σκούρο χρώμα. Τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως, κάνοντας σε να νιώθεις πως οι τοίχοι είναι πιο κοντά σου.

4. Όταν το δωμάτιο είναι πολύ μεγάλο και φαίνεται άδειο, θα θέλεις να το κάνεις πιο cozy. Εδώ η λύση σου είναι να μπογιατίσεις όλους τους τοίχους και το ταβάνι. Όταν υπάρχει το ίδιο χρώμα παντού, το δωμάτιο μοιάζει μικρότερο κι αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως.

5. Το μάτι μας αγαπά να ακολουθεί αντίθετες γραμμές. Ξέροντας αυτό, αν θέλεις να κάνεις τον χώρο να μοιάζει μακρύτερος, διάλεξε ένα χρώμα για το ταβάνι και έναν τοίχο και άσε τους υπόλοιπους λευκούς.

6. Έχουμε ακούσει για τους accent τοίχους, όπου μπογιατίζουμε έναν τοίχο με εντελώς διαφορετικό χρώμα για να τον κάνουμε πρωταγωνιστή. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχεις αν κάνεις το αντίθετο, δηλαδή να βάλεις ένα χρώμα σε όλους τους τοίχους εκτός απ’ αυτόν που θέλεις να τονίσεις.

7. Τα δωμάτια με ψηλά ταβάνια είναι όμορφα αλλά πολλές φορές μπορούν να κάνουν το δωμάτιο ψυχρό. Αν θέλεις πιο cozy αίσθηση, ένας τρόπος να το πετύχεις είναι να βάλεις στο ταβάνι ένα χρώμα πιο σκούρο απ’ αυτό που επέλεξες για τους τοίχους.

8. Αν έχεις ένα στενό δωμάτιο, πρέπει να ”βάλεις” πλάτος με ίσως την πιο δύσκολη τεχνική. Δύσκολη επειδή το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί από τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου (τα έπιπλα, τους πίνακες, το τζάκι κτλ), αλλά δεν είναι ανέφκτη. Θα πρέπει να μπογιατίσεις το πάνω μέρος των τοίχον σε πιο σκούρο χρώμα και να αφήσεις το κάτω μισό και το ταβάνι λευκά.

9. Ένας μόνο σκουρόχρωμος τοίχος δεν λειτουργεί μόνο σαν έμφαση, αλλά βοηθά στο να μοιάζει το δωμάτιο μικρότερο. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να βάλεις ένα σκούρο χρώμα στον τοίχο απέναντι από την πόρτα, για να δίνει την αίσθηση πως το τέλος του δωματίου είναι πιο κοντά σου.

10. Ένας ακόμα τρόπος να πλατύνεις ένα στενό δωμάτιο είναι οι οριζόντιες γραμμές. Εδώ τα πράγματα θέλουν λίγο περισσότερη προσοχή και το αποτέλεσμα γίνεται λίγο πιο παιχνιδιάρικο και ιδιαίτερο.

11. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχεις με κάθετες γραμμές. Αν ο χώρος σου έχει χαμηλό ταβάνι, οι κάθετες γραμμές θα τραβούν και θα οδηγούν το μάτι προς τα πάνω, δίνοντας την αίσθηση ενός πιο ψηλού δωματίου.

12. Τέλος, αν δεν θέλεις να μεγαλώσεις ένα δωμάτιο αλλά θα ήθελες να αποσπάσεις την προσοχή από κάτι όχι τόσο ελκυστικό στο πάτωμα ή στο κάτω μισό του χώρου, σκέψου να ”παίξεις” με το ταβάνι. Για παράδειγμα, αν έχεις δοκάρια μπογιάτισέ τα ένα έντονο χρώμα, που θα ελκύει το μάτι με την πρώτη.

Related articles

Μια απίθανη ιδέα για να βάλεις φυτά στον χώρο σου

Αν ψάχνεις έναν έξυπνο και ξεχωριστό τρόπο να βάλεις φυτά στον χώρο σου, κυρίως αν πρόκειται για λίγα...

52τ.μ. με ουδέτερα χρώματα και ηρεμία στο Χονγκ Κονγκ

Στον 31ο όροφο ενός μοντέρνου κτηρίου, ο Desmond Wong σχεδίασε το διαμέρισμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να...

REALTYon EXPO: Οι εγγραφές σε επίπεδα ρεκόρ μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη

Λίγες μέρες μόλις πριν την επιστροφή της REALTYon EXPO στην Κύπρο, ο ενθουσιασμός αρχίζει να φτάνει σε κορυφαία...

Βρήκαμε την πιο μοντέρνα σειρά επίπλων εξωτερικού χώρου στην Κύπρο!

Καλοκαίρι στην Κύπρο σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ατελείωτες ώρες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Αν ψάχνετε για...

Ένα εντυπωσιακό, εργένικο διαμέρισμα γεμάτο πολυτέλεια

Φωτογραφίες: Hector M. Sanchez Με αποστολή να μετατρέψει ένα παλιό διαμέρισμα σε έναν χώρο για πάρτι και εργένικη ζωή,...

Ο τρόπος να κάνεις τη συλλογή από φλιτζάνια πρωταγωνίστρια στον χώρο

Η συλλογή από φλιτζάνια είναι αγαπημένος... εθισμός πολλών, αλλά σπάνια έχουμε τον τρόπο να τα αναδείξουμε όπως θέλουμε....

8 ιδέες για να φτιάξεις την πιο ωραία γωνια κάτω από τη σκάλα

O αντισυμβατικός χώρος που ''περισσεύει'' κάτω από μια σκάλα σχεδόν μένει ανεκμετάλλευτος, γιατί το ιδιόμορφο σχήμα του μας...

Κι όμως αυτό το υπέροχο σπίτι ήταν κάποτε εργοστάσιο παγωτού

Φωτογραφίες: Michael Sinclair Οι σχεδιαστές επίπλων Russell Pinch και Oona Bannon ανακάλυψαν μια αποθήκη στην εξοχή του Λονδίνου, που...