4 tips για ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα στο σπίτι

Ημερομηνία:

Share :

Κεντρική Φωτογραφία: Spacejoy

Το ξεσκαρτάρισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητο σε ένα σπίτι για να διατηρηθεί οργανωμένο και καθαρό. Εκτός όμως απ’ αυτά, θα παρατηρήσεις πως σε ένα σπίτι χωρίς περιττά αντικείμενα η ενέργεια είναι καλύτερη, και η διάθεσή σου επίσης.

Πολλοί πιστεύουν πως το ξεσκαρτάρισμα σημαίνει να αδειάζεις ντουλάπια και συρτάρια αλλά στην ουσία πρόκειται για το ξακαθάρισμα όλων των αντικειμένων, των ρούχων κτλ που κρατάς για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από το ότι σου αρέσουν.

Αν έχεις πελαγώσει και δεν ξέρεις πως να αρχίσεις το ξεσκαρτάρισμα, εδώ έχουμε 4 tips που θα κάνουν τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη.

1. Απαλλάξου από τις ενοχές

Ο πιο συχνός λόγος που κρατάμε κάτι είναι επειδή νιώθουμε άσχημα να το αποχωριστούμε. Αυτό δεν αφορά μόνο αντικείμενα συναισθηματικής αξίας αλλά και εκείνα που είτε στοίχισαν κάτι παραπάνω, που σου έκαναν δώρο κτλ. Η ενοχή είναι το πρώτο σημάδι πως κάτι πρέπει να πεταχτεί. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι για καιρό (ή ποτέ) το πιο πιθανό είναι πως δεν θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ.

Φωτογραφία: Olena Bohovyk

2. Οι αναμνήσεις είναι πιο σημαντικές

Σε ένα ταξίδι ή σε ένα event που απολαύσαμε, έχουμε τη συνήθεια να μαζεύουμε χαρτιά ή αναμνηστικά που το μόνο που θα κάνουν είναι να καταλαμβάνουν χώρο. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύεις κάθε εισιτήριο ή κάθε βιβλιάριο που πήρες σε ένα ταξίδι. Αν κρατάς διάφορα χαρτιά με σκοπό να δημιουργήσεις φωτογραφικά album ή scrapbooks, αν δεν το κάνεις τη στιγμή που θα τα ανακαλύψεις στο συρτάρι σου δεν θα το κάνεις ποτέ, γι’ αυτό καλύτερα να τα πετάξεις. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι οι στιγμές που θυμάσαι όχι τα αναμνηστικά.

3. Χρειάζεσαι σύστημα

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις μέχρι να… αναγκαστείς να ξεσκαρτάρεις. Όταν ένα συρτάρι γεμίσει υπερβολικά, ή αν σε ένα ράφι η ακαταστασία έχει φτάσει στο απροχώρητο, αν δοκιμάσεις να ξεσκαρτάρεις θα πελαγώσεις πριν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ξεκίνησε με ένα γενικότερο πλάνο που αφορά όλο το δωμάτιο και επικεντρώσου σε ένα σημείο τη φορά. Μην προχωρήσεις στο επόμενο πριν είσαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Κάνε το ίδιο σε τακτά χρονικά διαστήματα, πριν η εικόνα του σπιτιού σε αναγκάσει να το κάνεις.

Φωτογραφία: Vladimir Mokry

4. Ακολούθησε την… viral συμβουλή

Μπορεί η Marie Kondo πριν λίγα χρόνια να έγινε viral χάρη στη φράση ”does it spark joy”, δεν μπορείς να αρνηθείς όμως το πόσο αποτελεσματική είναι. Η… γκουρού της οργάνωσης σε καλεί να κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου όταν αρχίσεις το ξεσκαρτάρισμα προσωπικών αντικειμένων. Αν η απάντηση είναι ”όχι” τότε δεν υπάρχει λόγος να το κρατάς.

Related articles

12 φωτογραφίες από ένα διαμέρισμα γεμάτο τέχνη, χρώμα και στυλ

Φωτογραφίες: Alexander James Η interior designer Sarah Peake αγόρασε το διαμέρισμά της στο δυτικό Λονδίνο πριν τρία χρόνια, ξεκινώντας...

Τα εντυπωσιακά ”πριν και μετά” 5 υπνοδωματίων

Είτε είχες ακολουθήσει μια τάση που δεν είναι πλέον δημοφιλής, είτε απλά έχεις κουραστεί με την εικόνα του...

Η Kartell λάνσαρε την πιο ροζ συλλογή της

Η συνεργασία της Mattel και της Kartell συνεχίζεται με μια ολοκαίνουργια συλλογή. Αν αγαπάς το ροζ αυτό σίγουρα...

Μέσα σε ένα γαλήνιο σπίτι με έναν ονειρεμένο κήπο

Στην κατοικημένη περιοχή της Μελβούρνης, στο κέντρο της πόλης, ένα κτήριο που σχεδιάστηκε και χτίστηκε το 1864 από...

Περιπλανώμενη: Μια έκθεση – ταξίδι σε εικόνες, συναισθήματα και αλήθειες

Με μοναδική δημιουργική προσέγγιση, η πολυταξιδεμένη ζωγράφος, εντυπωσιασμένη από αλλιώτικες κουλτούρες και απρόσμενες ανθρώπινες συναντήσεις, εκφράζει στα έργα...

Ένα φωτιστικό που προσαρμόζεται στις ανάγκες σου

Σε ένα δωμάτιο όπου περνούμε πολλές ώρες είναι σημαντικό να έχουμε διάφορα φωτιστικά που θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικές...

Ένα εξοχικό από τα ’30s, γεμάτο απρόσμενα χρώματα και σχέδια

Φωτογραφίες: Paul Massey Οι ιδιοκτήτες αυτού του σπιτιού ήθελαν να τo ανανεώσουν με εντυπωσιακό design γεμάτο με απρόσμενες λεπτομέρειες....

Μια απλή, κομψή κουζίνα ιδανική για διαμέρισμα

Σε ένα διαμέρισμα όπου ο χώρος είναι σίγουρα πιο περιορισμένος ή ακόμα και σε ένα σπίτι πιο μικρό,...