Ethnic αισθητική και νέες γεωμετρίες σε ένα φωτεινό διαμέρισμα 

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος

τη γειτονιά της Μεταμόρφωσης, ένα διαμπερές, φωτεινό διαμέρισμα στο οποίο μένει μια οικογένεια με τον σκύλο της, ανακαινίστηκε ολικά από το αρχιτεκτονικό γραφείο ot arch studio και την αρχιτέκτονα Ουρανία Τύλιου.

Το ζητούμενο στο project ήταν να διαβαστούν εκ νέου όλοι οι χώροι της κατοικίας και να μεταμορφωθούν ολοκληρωτικά, όσον αφορά στη λειτουργική τους δομή όσο και την αισθητική τους ποιότητα.

Ο χώρος είναι γωνιακός, με μεγάλα ανοίγματα και με προσανατολισμό που επιτρέπει να υπάρχει πλούσιο φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος λοιπόν του σχεδιασμού ήταν αυτό το φως να συναντήσει το κάθε σημείο του σπιτιού.

Η πιο σοβαρή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα ήταν η ανατροπή της βασικής δομής του – τυπική 90’s δομή με σαλόνι, κουζίνα διάδρομο και υπνοδωμάτια. Το ot arch studio προχώρησε στην αποδόμηση αυτής της τυποποιημένης επίλυσης, καταργώντας τον διαχωριστικό τοίχο του διαδρόμου προς τα δωμάτια, όπως και εκείνον της κουζίνας. Έτσι ενοποιήθηκαν οι χώροι διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια και τους υγρούς χώρους, αποκαθηλώνοντας χωρίς ενοχή την ιδιωτικότητα και τα αυστηρά όρια στις χωρικές αυτές ταυτότητες.

Το κλείσιμο της βασικής πόρτας-σύνδεσης του διαδρόμου και η μετακίνησή της, μεγέθυνε και διεύρυνε τον χώρο του σαλονιού. Η αντικατάσταση των σκληρών ορίων της πλήρους τοιχοποιίας με υαλωτά πετάσματα, άλλαξε εντελώς την βιωματική εμπειρία του χώρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμη στην αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου τζακιού και του χώρου γύρω από αυτό, που είχε παραδοσιακή αισθητική και δομή. Μετασχηματίστηκε σε λιτό, γεωμετρικά καθαρό όγκο ο οποίος δηλώνει τη νέα εποχή του σπιτιού και τη δυναμική απλότητα που μπορεί να φέρει η εστία του. Επιλέχθηκε ως τελική υφή η πατητή τσιμεντοκονία, που μέσω της αδρότητάς της δίνει ένα extra δυναμικό χαρακτήρα σε αυτό το δομικό στοιχείο του χώρου.

Kαθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου είχε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος, δηλώνοντας την προτίμηση του σε μια ethnic αισθητική, εμπιστεύτηκε απόλυτα τις ιδέες του γραφείου, με αποτέλεσμα να εξερευνηθούν νέες γεωμετρίες και νέα υλικά.

Τα αδρά και καθαρά υλικά, οι λεπτές αιωρούμενες σιδηρές διατομές, οι γήινες αποχρώσεις στην ξυλεία, αποδίδουν το ζητούμενο ethnic ύφος. Επιπλέον, η επίπλωση πλέει στον χώρο επιτρέποντας στην οπτική αντίληψη να σαρώσει ανεμπόδιστα όλες τις διαστάσεις του.

Τέλος, στην ολοκλήρωση της νέας αισθητικής ταυτότητας του χώρου συνέβαλε η επιμέλεια του φωτισμού και ο σχεδιασμός – διαμόρφωση των μπαλκονιών έτσι ώστε να υπάρχει μια αντιληπτική συνέχεια.

Πηγή: Popaganda

Related articles

Ο Γιώργος Λάνθιμος κυκλοφορεί το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο

Με τις λήψεις να έχουν τραβηχτεί στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας Poor Things στη Βουδαπέστη, οι φωτογραφίες του βιβλίου...

4 διαμερίσματα της Ευρώπης που συνδυάζουν κομψότητα και χαρακτήρα

Όταν ψάχνεις για έμπνευση στο interior design, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα βρεις μπροστά σου εικόνες από ευρωπαϊκά...

6 μέτρα παράθυρα και πολλά φυτά σε αυτό το loft του Σαν Φρανσίσκο

Φωτογραφίες: @im_ericwang / Instagram Σε ένα loft του Σαν Φρανσίσκο, τα μεγάλα παράθυρα λειτουργούν σαν θετικό αλλά και, κάπως,...

Πριν και Μετά: Μια μουντή κουζίνα γέμισε φως και στυλ

Σίγουρα όταν έχεις πολλά παράθυρα σε ένα δωμάτιο μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση αλλά σπάνια μπορούν να την...

Ανακαλύπτοντας την «oλλανδική» τέχνη, στη νέα γκαλερί της Κύπρου

Η πρώτη εκθεσιακή και out of the box γκαλερί ανοίγει τις πόρτες της στην καρδία της Λευκωσία, γεμάτη...

Το Art Nouveau διαμέρισμα ενός καλλιτέχνη, με απρόσκοπτη θέα στη Βαρκελώνη

Φωτογραφίες: Salva Lopez ''Νομίζω είναι το σπίτι που βρίσκεται πιο ψηλά στην πόλη'' λέει ο καλλιτέχνης Sergio Roger στο...

Ο ιδανικός τρόπος για να βάλεις πράσινο σε ένα μικρό μπαλκόνι

Είναι πολύ πιθανό το σπίτι των ονείρων σου να είναι διαμέρισμα, χωρίς κήπο, χωρίς αυλή και, συνεπώς, χωρίς...

22 απρόσμενες φωτογραφίες από ένα σπίτι στο Notting Hill

Φωτογραφίες: James McDonald O Bryan O'Sullivan, ιδρυτής του BOS Studio, έχει ταυτιστεί με τα πιο γκλαμ κτήρια του κόσμου...