Πώς μεταμορφώθηκε ένα διαμέρισμα – πρόκληση 50 τ.μ.

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Piyi Wong Poi-Ein

Σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας, το Παγκράτι, στον πρώτο όροφο μιας σύγχρονης πολυκατοικίας σχεδιασμένης από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV, ένα διαμέρισμα 50τ.μ. αναδιαμορφώθηκε, επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε διατηρώντας τον αρχικό open space χαρακτήρα του.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο AMT architects που υλοποίησε το έργο, λειτούργησε με γνώμονα την πλήρη λειτουργικότητα σε έναν περιορισμένο σε έκταση και ιδιωτικότητα χώρο. Το ύφος του κτιρίου και του διαμερίσματος συνολικά διατηρήθηκε. Οι μίνιμαλ και σύγχρονες γραμμές συνδυάστηκαν με ρετρό πινελιές σε έπιπλα και διακοσμητικά. Φρέσκα, δροσερά χρώματα, όπως το κίτρινο και το φυστικί, ζεστό ξύλο και ρατάν, δερμάτινες λεπτομέρειες και ζωντανά φυτά δημιούργησαν ένα μοντέρνο διαμέρισμα με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο ενιαίος χώρος της κουζίνας και του σαλονιού χωρίστηκε σε τρεις νοητές ζώνες και οριοθετήθηκαν οι χρήσεις με την τοποθέτηση των επιμέρους επίπλων. 

Στο σαλόνι του διαμερίσματος μια σταθερή σύνθεση ραφιών κατασκευάστηκε με στόχο να αποτελέσει χώρο αποθήκευσης, έπιπλο τηλεόρασης, αλλά και διακοσμητικό κομμάτι του χώρου. Ο σχεδιασμός των ραφιών δημιουργεί καθαρές γραμμές, δίνοντας την αίσθηση ότι απλά ακουμπάνε πάνω στον τοίχο. Η λιτή εικόνα αποτελεί ένα ήρεμο φόντο στο οποίο είναι στραμμένο το σαλόνι.

Ο χώρος της τραπεζαρίας, παρεμβάλλεται ως τρίτη ζώνη χρήσης ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι, έχει διπλή χρήση, καθώς καλύπτει και την ανάγκη για χώρο εργασίας. Με αυτό το σκεπτικό, οι καρέκλες που επιλέχθηκαν επιτρέπουν πολύωρη χρήση.

Ο χώρος της κουζίνας, του σαλονιού και του υπνοδωματίου παραμένει ουσιαστικά ενιαίος και καθαρός, ενώ μερική ιδιωτικότητα δίνεται στον χώρο του υπνοδωματίου με την κατασκευή χωρίσματος γυψοσανίδας.

Η πρόσβαση στον επιμέρους αυτόν χώρο παραμένει ανοιχτή. Το υπνοδωμάτιο «κρύβεται» πίσω από το ελαφρύ χώρισμα από γυψοσανίδα που το διαχωρίζει από το σαλόνι. Το χώρισμα αυτό επιτρέπει μία μερική, οπτική ιδιωτικότητα, καθώς αφήνει κενά στο άνω τμήμα του, αλλά και δυο σημεία εισόδου εκατέρωθεν.

Ο χώρος είχε αρχικά παράγωνο σχήμα που δεν επέτρεπε στο κρεβάτι να τοποθετηθεί ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτόν, κατασκευάστηκε γυψοσανίδα που αποτέλεσε ταυτόχρονα κεφαλάρι του κρεβατιού και μικρό ράφι. Στον χώρο του λουτρού τοποθετήθηκαν μικροέπιπλα και διακοσμητικά που συμβαδίζουν με το γενικότερο ύφος του διαμερίσματος.

Πηγή: Popaganda

Related articles

22 απρόσμενες φωτογραφίες από ένα σπίτι στο Notting Hill

Φωτογραφίες: James McDonald O Bryan O'Sullivan, ιδρυτής του BOS Studio, έχει ταυτιστεί με τα πιο γκλαμ κτήρια του κόσμου...

Το κρεβάτι – σύννεφο που θα σε κάνει να θέλεις να ξαπλώνεις με τις ώρες

Αν είναι κάτι που ψάχνουμε σε ένα κρεβάτι, εκτός από την ομορφιά, είναι η άνεση, να μας αποπνέει...

Η πιο καλή ιδέα για έξτρα αποθηκευτικό χώρο (και όχι μόνο), που ίσως δεν είχες σκεφτεί

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά στο σπίτι ανεξάρτητα με το μέγεθός του, είναι από τη μία η έλλειψη...

Στο διαμέρισμα μιας YouTuber, εμπνευσμένο από το Pinterest

Φωτογραφίες: @fernandaraamirez / Instagram To 2022, η 21χρονη τότε Fernanda Ramirez μετακόμισε στο δικό της διαμέρισμα στο κέντρο του...

14 υπέροχες ιδέες για μικρές τραπεζαρίες

Την τραπεζαρία την έχουμε συνήθως συνδυασμένη με μεγάλες συγκεντρώσεις, με φίλους να απολαμβάνουν φαγητό και συζητήσεις γύρω από...

Το σπίτι μιας ζωγράφου είναι όπως θα το περίμενες… ή μήπως όχι

Φωτογραφίες: Mark Anthony Fox Τι θα περίμενες από ένα σπίτι όπου μένει μια ζωγράφος; Καμβάδες σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης,...

Το απλό, λευκό υπνοδωμάτιο που παίζει με σχήματα και εντυπωσιάζει

Πόσο μπορεί να σε ηρεμήσει ένα κατάλευκο υπνοδωμάτιο όταν γίνει σωστή διακόσμηση; Σίγουρα οτιδήποτε θέλεις να παίρνεις από...

12 φωτογραφίες από ένα διαμέρισμα γεμάτο τέχνη, χρώμα και στυλ

Φωτογραφίες: Alexander James Η interior designer Sarah Peake αγόρασε το διαμέρισμά της στο δυτικό Λονδίνο πριν τρία χρόνια, ξεκινώντας...