Ένα loft με θέα στα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: George Fakaros

Στο κέντρο της Αθήνας, στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης με τα επαγγελματικά κτίρια γραφείων να κυριαρχούν στον αστικό ιστό, το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis δημιούργησε ένα σύγχρονο open-plan loft, μια κατοικία με απρόσκοπτη θέα σε ένα ιστορικό κομμάτι του πολύβοου κέντρου της Αθήνας.

Το διαμέρισμα της Πλατείας Καρύτση εντάσσεται σε ένα κτίριο γραφείων και λειτούργησε για δεκαετίες ως επαγγελματικός χώρος, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέμενε κενό.

Παρότι κομμάτι μιας πυκνοδομημένης γειτονιάς, έχει το προνόμιο η κύρια όψη του να βρίσκεται ψηλά, να είναι ελεύθερη, με απρόσκοπτη θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος, τα ιστορικά κτίρια του κέντρου, την Κοραή και την οδό Σταδίου, καθιστώντας τον χρήστη αθέατο παρατηρητή, αλλά και ενεργό στοιχείο της πόλης.

Η ίδια η δομή και το μικρό μέγεθος του χώρου όρισε το πλέγμα πάνω στο οποίο οργανώθηκαν οι κινήσεις και το λειτουργικό πρόγραμμα της κάτοψης.

Σκοπός του σχεδιασμού υπήρξε εξαρχής να δημιουργηθεί μια ελεύθερη κάτοψη, που θα έδινε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται κανείς την πλήρη έκταση της διαμερίσματος. Η ελεύθερη, ρέουσα κάτοψη διασφαλίζει την καθολική εκμετάλλευση των χώρων, με τις δραστηριότητες να διαχωρίζονται κατά το δυνατόν, αλλά κυρίως να αλληλοσυμπληρώνονται.

Η παράλληλη διάταξη όλων των λειτουργιών ως προς την όψη (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο), αφήνει ελεύθερη τη ζώνη των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού), δημιουργώντας οπτικές φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από όλους τους χώρους της κατοικίας.

Η συγκρότηση της λύσης πάνω σε δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα Τ, οργανώνει, χωρίζει και ενοποιεί τις λειτουργίες στην κάτοψη. Ο γραμμικός τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα υλοποιείται πάνω στον βασικό άξονα της εισόδου και οδηγεί στον πυρήνα της κατοικίας, συναντώντας εγκάρσια την ζώνη των χώρων διημέρευσης. Ως ένδειξη της οργάνωσης των λειτουργιών στην κάτοψη, κατασκευάσθηκε το κεντρικό φωτιστικό που διατρέχει την οροφή του διαμερίσματος.

Συμπληρωματικά του στοιχείου του τοίχου, αρθρώνονται το τριγωνικό ξύλινο πρίσμα των λειτουργιών της κουζίνας και του αποθηκευτικού χώρου, καθώς και του ξύλινου επίσης στοιχείου σχήματος U, που εσωκλείει τον χώρο του ύπνου. Η χρήση των υλικών που επιλέχθηκαν για να εκφραστούν τα επιμέρους στοιχεία, μπετόν, ξύλο και μέταλλο, έγινε με πρόθεση την ανάδειξη όλων των παραπάνω προθέσεων και την ανάγνωση του αρχιτεκτονικού λεξιλογίου που συγκροτεί την λύση.

Πηγή: Popaganda

Related articles

Μια απίθανη ιδέα για να βάλεις φυτά στον χώρο σου

Αν ψάχνεις έναν έξυπνο και ξεχωριστό τρόπο να βάλεις φυτά στον χώρο σου, κυρίως αν πρόκειται για λίγα...

52τ.μ. με ουδέτερα χρώματα και ηρεμία στο Χονγκ Κονγκ

Στον 31ο όροφο ενός μοντέρνου κτηρίου, ο Desmond Wong σχεδίασε το διαμέρισμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να...

REALTYon EXPO: Οι εγγραφές σε επίπεδα ρεκόρ μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη

Λίγες μέρες μόλις πριν την επιστροφή της REALTYon EXPO στην Κύπρο, ο ενθουσιασμός αρχίζει να φτάνει σε κορυφαία...

Βρήκαμε την πιο μοντέρνα σειρά επίπλων εξωτερικού χώρου στην Κύπρο!

Καλοκαίρι στην Κύπρο σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ατελείωτες ώρες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Αν ψάχνετε για...

Ένα εντυπωσιακό, εργένικο διαμέρισμα γεμάτο πολυτέλεια

Φωτογραφίες: Hector M. Sanchez Με αποστολή να μετατρέψει ένα παλιό διαμέρισμα σε έναν χώρο για πάρτι και εργένικη ζωή,...

Ο τρόπος να κάνεις τη συλλογή από φλιτζάνια πρωταγωνίστρια στον χώρο

Η συλλογή από φλιτζάνια είναι αγαπημένος... εθισμός πολλών, αλλά σπάνια έχουμε τον τρόπο να τα αναδείξουμε όπως θέλουμε....

8 ιδέες για να φτιάξεις την πιο ωραία γωνια κάτω από τη σκάλα

O αντισυμβατικός χώρος που ''περισσεύει'' κάτω από μια σκάλα σχεδόν μένει ανεκμετάλλευτος, γιατί το ιδιόμορφο σχήμα του μας...

Κι όμως αυτό το υπέροχο σπίτι ήταν κάποτε εργοστάσιο παγωτού

Φωτογραφίες: Michael Sinclair Οι σχεδιαστές επίπλων Russell Pinch και Oona Bannon ανακάλυψαν μια αποθήκη στην εξοχή του Λονδίνου, που...