Το ξενοδοχείο στην Οία που θα σε βάλει άμεσα σε καλοκαιρινή διάθεση

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην άκρη του παραδοσιακού χωριού της Οίας, στην κορυφή των ηφαιστειακών βράχων της Καλντέρας. Το οικόπεδο έχει απότομη κλίση, νοτιοδυτικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ηφαίστειο. Μέσα στο οικόπεδο προϋπήρχαν ερειπωμένα σπήλαια, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, αχυρώνας και κελάρια, και μια παλιά κυβιστική κατοικία στη βορειοανατολική γωνία του.

Στόχος του έργου ήταν η ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων και η προσθήκη νέων δωματίων – σπηλιών. Ως αποτέλεσμα, το ξενοδοχείο αποτελείται από μια μικρή υποδοχή, 16 δωμάτια, εστιατόριο, κοινόχρηστη πισίνα και γυμναστήριο – σπα. Αυτοί οι χώροι αρθρώνονται βαθμιδωτά στα 6 επίπεδα του συγκροτήματος, με το χώρο υποδοχής να βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο, μαζί με έναν υπαίθριο χώρο. Μια κεντρική εξωτερική σκάλα οδηγεί από εκεί στο χώρο του εστιατορίου με την πισίνα υπερχείλισης, συνδέοντας τα 3 ενδιάμεσα επίπεδα των δωματίων με τις ιδιωτικές αυλές τους. Στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετούνται και οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι και μια ιδιωτική αυλή για χαλάρωση.

Κύριο στόχο της πρότασης αποτέλεσε η “ατημέλητη” αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων και η κατασκευή των νέων ως μιας αναδιατύπωσης της κυβιστικής μορφής του παλιού οικισμού, αλλά ταυτόχρονα ως μιας διακριτικής συνέχισης του τοπίου της Καλντέρας.

Η μορφή των νέων χώρων του ξενοδοχείου διατηρεί τη δομή του δωματίου-σπηλαίου, τα γεωμετρικά σχήματα, την ανθρώπινη κλίμακα, την υλικότητα και το λευκό χρώμα της παράδοσης. Αντιθέτως, η τυπολογία των κατόψεων και των ανοιγμάτων περιστρέφεται καδράροντας τη θέα. Αντίστοιχα, οι προσόψεις ακολουθούν τη ροή των τοπογραφικών καμπυλών σαν αναδιπλούμενα αναλημματικά τοιχία που ενσωματώνονται στο τοπίο. Η επικάλυψη αυτών των στρωμάτων διαμορφώνει την τελική μορφή του κτιρίου και την έντονη δυναμική της, με την κεντρική σκάλα να μοιάζει με μια “ρωγμή” στο “σώμα” του κτιρίου.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου, ακολουθεί μια λιτή και μινιμαλιστική προσέγγιση, βασισμένη στα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά πρότυπα. Ο εσωτερικός χώρος των υφιστάμενων σπηλαίων αποκτά μια συνολικά λευκή “διάθεση”, με ελάχιστες πινελιές ιριδίζοντος χρυσού και πράσινου χρώματος, ενώ καμπύλες και ελεύθερα, αφηρημένα έπιπλα ενισχύουν τη γλυπτική τους πλαστικότητα. Οι νέοι χώροι χαρακτηρίζονται από μια μεσογειακή αισθητική με έντονο χρώμα, με αφηρημένες αναφορές στα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Νότιας Μεσογείου, όμως πιο γεωμετρικά, συσχετίζοντας τα σχήματα και τους όγκους των εσωτερικών με τις μορφές της εξωτερικής σύνθεσης.

Πηγή: Ktirio

Related articles

Μια απίθανη ιδέα για να βάλεις φυτά στον χώρο σου

Αν ψάχνεις έναν έξυπνο και ξεχωριστό τρόπο να βάλεις φυτά στον χώρο σου, κυρίως αν πρόκειται για λίγα...

52τ.μ. με ουδέτερα χρώματα και ηρεμία στο Χονγκ Κονγκ

Στον 31ο όροφο ενός μοντέρνου κτηρίου, ο Desmond Wong σχεδίασε το διαμέρισμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να...

REALTYon EXPO: Οι εγγραφές σε επίπεδα ρεκόρ μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη

Λίγες μέρες μόλις πριν την επιστροφή της REALTYon EXPO στην Κύπρο, ο ενθουσιασμός αρχίζει να φτάνει σε κορυφαία...

Βρήκαμε την πιο μοντέρνα σειρά επίπλων εξωτερικού χώρου στην Κύπρο!

Καλοκαίρι στην Κύπρο σημαίνει ήλιος, θάλασσα και ατελείωτες ώρες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Αν ψάχνετε για...

Ένα εντυπωσιακό, εργένικο διαμέρισμα γεμάτο πολυτέλεια

Φωτογραφίες: Hector M. Sanchez Με αποστολή να μετατρέψει ένα παλιό διαμέρισμα σε έναν χώρο για πάρτι και εργένικη ζωή,...

Ο τρόπος να κάνεις τη συλλογή από φλιτζάνια πρωταγωνίστρια στον χώρο

Η συλλογή από φλιτζάνια είναι αγαπημένος... εθισμός πολλών, αλλά σπάνια έχουμε τον τρόπο να τα αναδείξουμε όπως θέλουμε....

8 ιδέες για να φτιάξεις την πιο ωραία γωνια κάτω από τη σκάλα

O αντισυμβατικός χώρος που ''περισσεύει'' κάτω από μια σκάλα σχεδόν μένει ανεκμετάλλευτος, γιατί το ιδιόμορφο σχήμα του μας...

Κι όμως αυτό το υπέροχο σπίτι ήταν κάποτε εργοστάσιο παγωτού

Φωτογραφίες: Michael Sinclair Οι σχεδιαστές επίπλων Russell Pinch και Oona Bannon ανακάλυψαν μια αποθήκη στην εξοχή του Λονδίνου, που...