8 (κλασικοί και μη) τρόποι να βάλεις φως στο σπίτι!

Ημερομηνία:

Share :

Το βάθος, η ένταση, η απουσία του φωτός μπορεί να καθορίσει το ύφος ενός χώρου. Το πώς επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις το φως αποκαλύπτει τη σχέση σου με το κάθε δωμάτιο, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα έπιπλα ή τα έργα τέχνης.

Οι περισσότεροι designers αναγνωρίζουν πως το φως κατατάσσεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1.To ambient, που παίζει με φωτεινότητα και συνήθως χρώμα.

2.Το task lighting, που προορίζεται στο να βοηθά συγκεκριμένες λειτουργίες (tasks).

3. Τον φωτισμό ανάδειξης (accent lighting), για πιο δραματικό εφέ.

Επιπλέον, κάποιοι συμπεριλαμβάνουν και τον διακοσμητικό φωτισμό στη λίστα αυτή. Όλοι όμως συμφωνούν πως πρέπει να καταλήξεις σε ένα πλάνο πριν αρχίσεις τις αγορές. Αφού καθορίσεις, λοιπόν, το budget σου, μπορείς να αφήσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητα ελεύθερη.

Απλίκες

Οι απλίκες είναι κάτι διαχρονικό και υπήρχαν σε σπίτια από τα αρχαία χρόνια (κάποτε, ωστόσο, με κεριά). Προσίδουν χωρίς προσπάθεια μια γοητεία στον χώρο, και εξοικονομούν επίσης χώρο αφού βρίσκονται στον τοίχο.

Φωτογραφία: SpaceJoy

Ambient Lighting

Ο ambient φωτισμός είναι η βασική πηγή φωτός σε ένα δωμάτιο που μπορεί να κάνει ακόμα και το πιο απλό δωμάτιο να γίνει ξεχωριστό. Μπορείς να ξεφύγεις από τις κλασικές επιλογές και να αναβαθμίσεις έναν χώρο με ρυθμιζόμενη ένταση, ενδιαφέροντα φωτιστικά και, γιατί όχι, χρώμα όπου ταιριάζει.

Φωτογραφία: Sidekix Media

Κρεμαστά Φωτιστικά

Με άπειρες επιλογές ως προς το σχέδιο, τα κρεμαστά φωτιστικά είναι η λύση άμα θέλεις να φωτίσεις ή να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι. Συχνές επιλογές είναι μια επιβλητική κυκλική σκάλα και το τραπέζι της κουζίνας (όπως στην πιο κάτω φωτογραφία).

Φωτογραφία: Zac Gudakov

Track Lights

Τα συναντούσες πιο συχνά κατά τη δεκαετία του 1970, παρ’ όλα αυτά παραμένουν μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη επιλογή. Τα track lights υπάρχουν σε μια ποικιλία από μέταλλα και λειτουργούν καλύτερα σε έναν χώρο με μίνιμαλ ή industrial αισθητική.

Φωτογραφία: Sleek by Asian Paints

Επιδαπέδια Φωτιστικά

Ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε σπίτια, σαν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση όταν το γενικό φως ενός δωματίου ήταν υπερβολικά δυνατό. Στην πορεία εξελίχθηκαν σαν μια σχεδόν απαραίτητη προσθήκη που πέραν του αρχικού σκοπού τους, δίνουν έξτρα έμφαση στη διακόσμηση και γεμίζουν γωνιές. Γι’ αυτό τον λόγο τα συναντάς πλέον σε μια τεράστια ποικιλία από σχέδια, μεγέθη και στυλ.

Φωτογραφία: Kam Idris

Neon

Για δωμάτια νεανικά ή με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, τα neon σήματα μπορούν να αλλάξουν εντελώς την αισθητική. Με επιλογή, πλέον, για DIY σχέδια, μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε σχήμα και σχέδιο και οποιαδήποτε επιγραφή σε έναν χώρο που σε άλλες περιπτώσεις θα έδειχνε μουντός.

Φωτογραφία: DigsDigs

Spotlights

Τα λεγόμενα ”task lights” είναι αυτά που δίνουν επιπλέον φως σε μια επιφάνεια εργασίας, γιατί φωτίζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τα συναντάμε συνήθως στην κουζίνα, όπου είναι και πιο χρήσιμα.

Φωτογραφία: Max Rahubovskiy

Κρυφός Φωτισμός

Κάποιες φορές θέλεις πολύ φως που δεν θα σε τυφλώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σκεφτείς τον κρυφό φωτισμό, ή αν προτιμάς το recessed lighting. Εκτός των άλλων, δημιουργεί μια ωραία ατμόσφαιρα όταν θέλεις ηρεμία και δυνατό αλλά περιορισμένο φως. Γίνεται πραγματικότητα με λωρίδες LED, κρυμμένες στο ταβάνι, πίσω από καθρέφτες κ.ο.κ.

Φωτογραφία: Bilal Mansuri

Related articles

22 απρόσμενες φωτογραφίες από ένα σπίτι στο Notting Hill

Φωτογραφίες: James McDonald O Bryan O'Sullivan, ιδρυτής του BOS Studio, έχει ταυτιστεί με τα πιο γκλαμ κτήρια του κόσμου...

Το κρεβάτι – σύννεφο που θα σε κάνει να θέλεις να ξαπλώνεις με τις ώρες

Αν είναι κάτι που ψάχνουμε σε ένα κρεβάτι, εκτός από την ομορφιά, είναι η άνεση, να μας αποπνέει...

Η πιο καλή ιδέα για έξτρα αποθηκευτικό χώρο (και όχι μόνο), που ίσως δεν είχες σκεφτεί

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά στο σπίτι ανεξάρτητα με το μέγεθός του, είναι από τη μία η έλλειψη...

Στο διαμέρισμα μιας YouTuber, εμπνευσμένο από το Pinterest

Φωτογραφίες: @fernandaraamirez / Instagram To 2022, η 21χρονη τότε Fernanda Ramirez μετακόμισε στο δικό της διαμέρισμα στο κέντρο του...

14 υπέροχες ιδέες για μικρές τραπεζαρίες

Την τραπεζαρία την έχουμε συνήθως συνδυασμένη με μεγάλες συγκεντρώσεις, με φίλους να απολαμβάνουν φαγητό και συζητήσεις γύρω από...

Το σπίτι μιας ζωγράφου είναι όπως θα το περίμενες… ή μήπως όχι

Φωτογραφίες: Mark Anthony Fox Τι θα περίμενες από ένα σπίτι όπου μένει μια ζωγράφος; Καμβάδες σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης,...

Το απλό, λευκό υπνοδωμάτιο που παίζει με σχήματα και εντυπωσιάζει

Πόσο μπορεί να σε ηρεμήσει ένα κατάλευκο υπνοδωμάτιο όταν γίνει σωστή διακόσμηση; Σίγουρα οτιδήποτε θέλεις να παίρνεις από...

12 φωτογραφίες από ένα διαμέρισμα γεμάτο τέχνη, χρώμα και στυλ

Φωτογραφίες: Alexander James Η interior designer Sarah Peake αγόρασε το διαμέρισμά της στο δυτικό Λονδίνο πριν τρία χρόνια, ξεκινώντας...