Καλλιτέχνες της Κύπρου καλούνται να συμμετάσχουν στην έκθεση «Dis»

Ημερομηνία:

Share :

Φωτογραφία: Dannie Jing

Η Οργάνωση Πολιτισμού (Αναπηρίας) «Νεόφυτος»προσκαλεί τους εικαστικούς να συμμετάσχουν στην εικαστική έκθεση«Dis» η οποίαχρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και υλοποιείται με τηνστενή συνεργασία του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Η έκθεση με τίτλο «Dis»έχει ως στόχο την εικαστική προσέγγιση της αναπηρίας με βάση το κοινωνικό μοντέλο ερμηνείας της, δηλαδή την επιβολή των περιβαλλοντικώνκαι κοινωνικών περιορισμών στη δράση του Ανθρώπου Με Αναπηρία.

Σύμφωναμε το κοινωνικό μοντέλο η αναπηρία είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι για αυτήν και της κοινωνικής σημασίας που της αποδίδουν. Με βάσητηνπροσέγγιση αυτή η αναπηρία προκαλείται από συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές. Μέσα από την οπτική αυτή,οι καλλιτέχνες και το κοινό/θεατής, θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αναπηρία αλλιώς, να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν παγιωμένες αντιλήψεις για αυτήνκαι να έρθουν σε επαφή με ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα το οποίο ταλανίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία σύγχρονων εικαστικών έργων που θα αναπτύξουν την κριτική σκέψη και θα ευαισθητοποιήσουν.Ο εγκλεισμός υπήρξε ο λόγος δημιουργίας της “Νεόφυτος”. Για τους ανθρώπους με αναπηρία ο εγκλεισμός είναι μόνιμη κατάσταση και όχι παροδική, όπως την βιώσαμε όλοι με την πανδημία. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι ανάμεσά μας, είναι έγκλειστοι, έγκλειστοιστο σπίτι, απομονωμένοι, αποκλεισμένοι από την κοινωνία. κοινωνία. Ο εγκλεισμός τους επιφέρει, συχνά, ψυχολογικές αντιδράσεις. Κάποιοι από αυτούς διαβιούν απομονωμένοι όχι 30 ή 60 μέρες, όχι τρεις ή έξι μήνες, αλλά δεκαετίες. Χώρος εγκλεισμού είναι, συνήθως, το σπίτι.

Στην περίπτωση των ανθρώπων με αναπηρία ο εγκλεισμός δεν είναι επιλογή αλλά επιβολή. Επιβολή μιας κοινωνίας που τους αγνοεί και τους εγκαταλείπει. Τώρα, λοιπόν, που βιώσαμε όλοι τον εγκλεισμό δεν χρειάζεται η μαρτυρία των ανθρώπων με αναπηρία για να μπορέσουμε να αποδώσουμε εικαστικά το βίωμα αυτό. Το θέμα της έκθεσης μας είναι ο εγκλεισμός και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν: η απομόνωση,

η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας, η έλλειψη επαφής, η έλλειψη δράσης. Πιθανότατα η κατάθλιψη. Πιθανότατα και σοβαρότερες μορφές ψυχικής διαταραχής. Η “Νεόφυτος” δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τον εγκλεισμό. Ας ξεκινήσουμε , λοιπόν, να αποτυπώσουμε τον εγκλεισμό στην τέχνη. Με αφορμή την αναπαράσταση του εγκλεισμού θα ξεκινήσουμε ένα γόνιμο διάλογο για τους τρόπους απεγκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία.Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να στείλουντην πρότασή τουςμέχρι τις 20/11/2023στο [email protected]. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο 97793188.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Λεμεσό τον Δεκέμβριο του 2023.

*Τα έργα θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή.

Related articles

Ένα γοητευτικό διαμέρισμα, φτιαγμένο για μουσική και κοκτέιλ

Στο Pinnacle@Duxton - ένα κτήριο 50 ορόφων στο κέντρο της Σιγκαπούρης - ο Jay ζει στο εργένικο διαμέρισμά...

7 πανέμορφα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα ξηρασία. Για την ακρίβεια, όπως θα δεις πιο κάτω, όταν υπάρχει έντονο ηλιακό...

12 φωτογραφίες που θα σε πείσουν να σκεφτείς ένα πράσινο μπάνιο

Ίσως δεν είναι το πιο συνηθισμένο ή αγαπητό χρώμα για το δωμάτιο του μπάνιου, αλλά το πράσινο ...

Κι όμως αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 56τ.μ.

Με το βραζιλιάνικο τικ Cumaru παντού, το DB Διαμέρισμα είναι γεμάτο φως και έξυπνα διαμορφωμένο για να είναι...

Μέσα σ’ ένα κομψό διαμέρισμα, πάνω από τους Κήπους του Kensington

Φωτογραφίες: Chris Horwood Η ιδέα πως το καθετί έχει μια ιστορία έγινε το βασικό mood board γι' αυτό το...

Το σαλόνι που θα λατρέψεις και εσύ, από το Pinterest

Ένα μεγάλο, άνετο σαλόνι είναι μια ωραία ιδέα, αλλά πρέπει να το διακοσμήσεις σωστά έτσι ώστε να μην...

Μια σοφίτα 60τ.μ. στο Άμστερνταμ έγινε σπίτι τριμελούς οικογένειας

Σε μια ατέλειωτη σοφίτα σε ένα ανακαινισμένο μπλοκ κτηρίων της δεκαετίας του 1920, ο designer Michiel Hilbrink άντλησε...

8 ιδέες για το πιο οργανωμένο pantry που μπορείς να φτιάξεις

Μπορεί το pantry να μην είναι πολύ συνηθισμένο αλλά είναι υπερβολικά χρήσιμο όταν εχεις έξτρα τετραγωνικά μέτρα στη...